MILORAD DODIK ZA KURIR POSLE IZBORA: Nećemo podržati Stanivukovića, a videćemo kako će ispuniti lažna obećanja u Banjaluci!
Foto: Printscreen Youtube/ ATV

Srpski član Predsedništva BiH

MILORAD DODIK ZA KURIR POSLE IZBORA: Nećemo podržati Stanivukovića, a videćemo kako će ispuniti lažna obećanja u Banjaluci!

Bosna i Hercegovina -

Posle 22 godine gradonačelnik Banjaluke više nije predstavnik partije SNSD Milorada Dodika, već je prvi čovek grada postao opozicioni kandidat PDP Draško Stanivuković (27).

Varnice su krenule odmah, a posebno su se izdvojile Dodikove izjave da će se prekinuti investicije sa republičkog nivoa prema Banjaluci i da se novi gradonačelnik "šepuri dok obećava", ali da će teško sve da ispuni. Da li će zbog ove konfrontacije najviše ispaštati građani, kao i kako će suprotstavljene političke struje sarađivati ubuduće, u intervjuu za Kurir otkriva Dodik.

Rekli ste da ćete prekinuti sve investicije sa republičkog nivoa dok ne vidite kako će se grad "dalje politički razvijati i odnositi". Šta to znači?

- SNSD je pobedio u gradu u Banjaluci, kao najjača politička partija, ali je tačno da smo izgubili gradonačelnika jer nismo imali 50 odsto naše podrške. Objektivno, neki naši koalicioni partneri nisu bili iskreni u danu kada se biralo. I tačno je da je gospodin Stanivukvić pobedio. Naš kandidat Igor Radojičić koji je bio dosasdašnji gradonačelnik je izgubio. Mi smo s Igorom razgovarali o nekim projektima i investicijama koje bi trebalo raditi u gradu, i ako ste bili dosledni i ako ste iščitali sve, onda ste mogli da vidite da sam rekao da ćemo da nastavimo da radimo na našim projektima, a da gospodin koji je pobedio ima pravo na svoj program. Česitao sam mu i rekao da može slobodno da sprovodi svoj program i da nema naše podrške. I to je sasvim normalno. Kao što je svugde to normalno. Ni mi nismo imali njegovu podršku niti će on imati našu podršku.

Ipak imate skupštinsku većinu...

- Da. A u Skupštini se odlučuje o svemu: od budžeta do imenovanja svih načelnika odeljenja, do imenovanja direktora javnih ustanova, pa do donošenje programa rada. U tom pogledu ako nejgovi predlozi korespondiraju sa predlozima koje mi predlažemo, svakako ne mislim da će biti odbijeni, ali za neke ideje svakako da nećemo biti spremni.

foto: RTRS

A što se tiče grejanja za koje ste rekli "da vidimo kako će finansirati gradsko grejanje koje je subvencionisala Republika..."?

- To grejanje je u nadležnosti lokalne zajednice i to je problem koji traje u Banjaluci već godinama. Videćemo kako novi gradonačelnik misli da to pitanje rešava jer nema dovoljno sredstava koja se prikupljaju od građana niti ima u budžetu. Tu je najčešće Vlada Republike Srpske uskakala da to pitanje rešava. Naravno da ćemo mi u datom periodu prema tom pitanju isto tako da se odnosimo, ali mi ni ne znamo šta je predlog. Mislim da je sada prisutan pokušaj etabliranja neuspeha koji je sad već jasan. Gradonačelnik jeste pobedio i ja poštujem demokratsku volju, ali odluka o svemu što se bude u gradu dešavalo pripada koaliciji koja je napravljena u skupštinskoj većini.

Rekli ste da se on "šepuri kada kaže da gradski prevoz treba da bude besplatan za đake i penziopnere". Zašto?

Nemam ništa protiv ako gradonačelnik u svom budžetu od 120 miliona godišnje može da da 50 milona za to. Nema nikakvih problema, samo da vidim kako će to plaćati. Evo, mi ćemo to predložiti, po njegovom predlogu iz predizborne kampanje. Ja bih voleo da ovde niko ništa ne plaća i da svi imaju po 10.000 maraka dnevno, da dobiju odnekud i da tako ugodno žive i da nemaju niakakv problem u životu. Ali neke realnosti su takve kakve su.

Da li je onda nužno potrebna pomoć Republike?

- Republika bi onda morala da plati za čitavu Republiku, a ne samo da plati za Banjaluku i u tom pogledu je bilo ono što sam rekao. Nismo Banjaluku forsirali u odnosu na druge delove Republike. Imamo Trebinje, imamo Foču, Višegrad, Zvornik, Bijeljinu, Doboj i svi oni imaju ravnopravna prava na sredstva koja ima Republika. Znači, kad bismo to uradili onda ne bi bio dovoljan ni republički budžet. Ovde je poenta da će taj novi gradonačelnik morati da definitivno kaže da je lagao kad je predlagao projekte ili da ih sprovede, ako to sprovede što obećava za prevoz, to je 50 miliona, od 120 ukupno, i nek plati. Mi to nećemo sporiti. Pa ćemo videti kako će se odvijati druge funkcije, recimo javno zdravstvo koje je u nadležnosti grada gde je i covid. Naravno da mi imamo pravo na drugačije mišljenje. Ja volim Banjaluku, ja sam rođen u Banjaluci, sve što sam radio radio sam za Banjaluku i za Republiku Srpsku. Meni je teško pao poraz graonačlenika ja to ne krijem. Igor Radojčić nije bio čovek kom su mogli pripisati ništa, ni korupciju, ni kriminal ni bilo šta drugo. Imao je veoma jake planove za izgradnju koncertne dvorane u Banjaluci, izgradnju dva mosta na Vrbasu, jedan od njih je počeo da se gradi, to će sve biti prioritet novog gradonačelnika i on se tu oslanja na sredstva Republike. Ako on kaže da mu ne treba koncertna dvorana, kako ćemo je mi praviti kad nismo nadležni za to. To je bila poenta svega što sam rekao, a ne nešto drugo.

foto: Kurir Televizija Printscreen

Da citiram vašu rečenicu iz poslednjeg obraćanja: "Ja im neću oprostiti ovo što su uradili Igoru". Kome nećete oprostiti i šta su uradili?

- Koalicionim partnerima koje sam već juče počeo da eliminišem.

Je l' ste vi bili u afektu u tom govoru?

- Mi smo za pojedine koalicione partnere ustanovili da su trgovali glasovima po prinicipu "glasajte vi iz vaše strukture za mene kao odbornika, ja ću vama iz vladajuće strukutre obezbediti 150 glasova za gradonačelnika". Mi smo to utvrdili i ja sam rekao da njima nećemo oprostiti. Kako se to prenelo u neki drugi kontekst ja ne znam. Pa zašto ja ne bih oprostio Banjaluci, pa Banjaluka je moj grad ja nemam problem da kažem i ako sam pogrešio... Ako sam to pogrešno razumeo, nemam problem da se bilo kome izvinim, ali moja briga za Banjaluku u mojim nadležnostima nastavlja da se odvija i nemam nijedan problem te vrste. Ali očigledno da su novom gradonačelnik sada potrebni neki izgovori za neuspehe jer je dao mnoga lažna obećanja koja neće moći da ispuni, koja realan život ne trpi.

Da li će na kraju građani ispaštati zbog svega?

-U okviru nadležnosti koje imaju institucije Republike Srpske, nadležnsti koje ima Skupština grada Banjaluke mi ćemo i dalje nastaviti da grad širimo da činimo da bude lep. Uživaćemo u tome kad bilo ko dođe sa strane da nam kaže da imamo lep grad, da je čist, da je uredan. Nastavićemo da to radimo sa stanovišta naše odgovornosti. Ako gradonačelnik otkaže ugovore za čišćenje, to pripada njemu, ne pripada nama. Jasno sam rekao da mi je krivo i žao da u Banjaluci izgubimo mesto gradonačenika, mi smo napravili potpuno novi grad, ali nisam glup da ne razumem šta su politički protivnici. On je imao metod preko kog je uspeo da to uradi. Moje je da kažem ok, sve je legitimno. I izašao sam prvi od lidera i rekao da je sve fer i pošteno. Ali imam isto svoje pravo da kažem šta mislim. Ja nisam licemerni poltičar koji bi dogmatski izašao i počeo da priča nešto drugo.

foto: Kurir TV

Tokom kampanje niste baš verovali u njegove političke sposobnosti i potencijalnu pobedu? Da li ste se sada predomislili?

- Ne verujem i dalje i nikad neću verovati. Nek veruje ko god hoće. Ali ne mogu ni da isključim činjenicu da je on dobio podršku kad ju je očigldno dobio. Isto tako treba imati u vidu činjenicu da je ova skupštinska većina dobila 70 odsto podške sa stankama koje su okupljene oko SNSD. Očigledno je da su neki naši igrali kako su igrali. Tragaćemo za tim, to treba da se objasni. Ja imam pravo na svoju i radost i na svoju ljutnju, ne ostajem uštogljeni političar da kažem: "da, trebalo je samo da izađem i da čestitam". Ja jesam čestitao pobedu i evo, "pobedili ste, idite dalje", samo moju podršku nećete imati, kao što ja nemam njihovu podršku. I šta je tu nenormalno. Izvinite. Da pričam kako ću da radim po njegovim projektima. To bi bila ludost! Nisam ja pao sa kruške. Ali nastavićemo sa programima. Banjaluci dosad ništa nije falilo.

Da li će joj faliti ubuduće i da li će građani da ispaštaju?

- Neće faliti ni ubuduće, što se nas tiče. Ali to je gradonačelnikova odgovornost. Ima budžet od 120 miliona, to nije malo. Pa neka radi. Bužet usvaja Skupština grada i videćemo da li ćemo usvojiti budžet kako on predlaže. Evo, ja priznajem da je gubitak mesta gradonačelnika mene pogodio, to je tačno. Ali s druge strane našu političku snagu pokazuje 41 opština, a biće ukupno 46 opština u RS od 63, pa kako to može biti neuspeh, i to samo na pozicijama načelnika. Kad racionačno razmišljate, to ne može biti za tugu, nego za radost.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track