BAJDEN O DEJTONU: Doneo je mir, ali posao još nije dovršen!
Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

direktno

BAJDEN O DEJTONU: Doneo je mir, ali posao još nije dovršen!

Bosna i Hercegovina -

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je Dejtonski sporazum doneo mir u Bosni i Hercegovini, reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, ali i da cetvrt veka kasnije nije u celosti završen posao, kako je naveo, po pitanju pravde, pomirenja, kao i kreiranja funkcionalne multietničke BiH.

Kako je Bajden istakao, a preneto na sajtu novoizabranog predsednika "buildbackbetter.gov" "videli smo kako nacionalizam pobeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine" i poručio da je da je "godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obavežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane" Kao predsednik, dodaje on, očekujem saradnju sa međunarodnom zajednickom i građanima BiH kako bismo konačno postigli obečanje iz Dejtonskoa sporazuma, kao što je prosperitetna, ali i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope - celovita, slobodna i mirna.

Dodao je da se pridružuje međunarodnoj zajednici i građanima BiH u obeležavanju 25. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je, prema njegovim rečima, doneo kraj kod jednog od najgorih sukoba na evropskom kontinentu nakon Drugog svetskog rata.

"Na ovaj dan obeležavamo napore mirotvoraca, iako istovremeno žalimo za izgubljene 100.000 života i preko milion raseljenih", naveo je Bajden.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track