Najnovije vesti

HEROJI U BELOM ZABORAVLJENI U BIH: Nema evidencije koliko je lekara preminulo od posledica korone!
Ilustracija, Foto: Profimedia

tuga

HEROJI U BELOM ZABORAVLJENI U BIH: Nema evidencije koliko je lekara preminulo od posledica korone!

Bosna i Hercegovina

Heroji u belom od prvog dana saznanja o pojavi koronavirusa, na prvim linijama su borbe protiv najveće pošasti koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, ali i čitav svet.

Duge smene provedene pod zaštitnim odelima, učestala dežurstva i veliki stres, uticala su na zdravlje doktora i medinicinskih radnika, od kojih su se mnogi i sami zarazili koronavirusom.

Novinari su pokušali da saznaju koliko je tačno preminulo doktora medicine i zdravstvenih radnika u toku pandemije u BiH.

Kontaktirali smo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje su nam kazali da oni ne vode statistiku preminulih, pa smo pokušali sa Ljekarskom komorom KS, Sindikatom zdravstvenih radnika KS, Zavodom za javno zdravstvo FBiH, J.U. Zavodom za javno zdravstvo KS, Zavodom zdravstvenog osiguranja KS i Lekarskom komorom FBiH.

Nakon brojnih preusmeravanja poziva i prebacivanja nadležnosti s jednih na druge, dobili smo konkretan odgovor od prim.dr. Haruna Drljevića, donedavnog predsednika Lekarske komore FBiH.

“Mislim da odgovor na pitanje koliko je doktora i zdravstvenih radnika preminulo u toku pandemije BiH, nećete dobiti. Nažalost, niko ne vodi evidenciju o tome. Brojni su problemi u zdravstvu jer je politika ušla, a jedan od tih je i što nema adekvatne evidencije”, kazao je Drljević za portal Radiosarajevo.ba i naglasio kako su i iz Hrvatske i Slovenije kolege tražile podatke o broju preminulih zdravstvenih radnika u svrhu istraživanja statističkih podataka, ali iste nisu dobili.

S druge strane u entitetu RS, evidencija postoji.

“U Univerzitetskom Kliničkom centru RS od početka pandemije preminula su tri medicinska radnika od posledica infekcije koronavirusom. Rijžžeč je o dva ljekara i jednoj laborantskoj tehničarki”, potvrdili su iz UKC RS za Radiosarajevo.ba.

Zanimljiva informacija je da svi vode dnevnu evidenciju o broju novozaraženih koronavirosm, ali i broju oporavljenih.

Ali kad je riječ o doktorima i medicinskim radnicima, koji su direktno bili izloženi ovoj zarazi, konačne evidencije - nema!

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...