MILORAD DODIK DAN POSLE PRIKAZIVANJA FILMA DARA IZ JASENOVCA: Treba snimati filmove o stradanju srpskog naroda
Foto: Profimedia/Russian Foreign Ministry/Sputnik

Film koji srbi treba da upamte

MILORAD DODIK DAN POSLE PRIKAZIVANJA FILMA DARA IZ JASENOVCA: Treba snimati filmove o stradanju srpskog naroda

Bosna i Hercegovina -

Treba nastaviti praviti filmove u kojima će se prikazati stradanje srpskog naroda kroz istoriju, a Vlada RS bi mogla da usvoji kao program da se na pravi način odnosi prema srpskim žrtvama u NDH, istakao je Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, posle premijere filma "Dara iz Jasenovca" na javnom servisu RS.

"Želimo film o stradanju Srba o Drakuliću, jer je tamo 2.600 ubijenih bez metka. Komunistički režim je skrivao istinu, jer na tom malom spomeniku piše da su žrtve fašizma, bez imena i prezimena i narodu koji pripada. Potom Garavice kod Bihaća, gde je ubijeno 12.000 Srba, pa Brod na Drini, za dva dana je ubijeno 6.000 Srba, a onda i Prebilovce, hercegovačko selo koje je nestalo u jamama", naglašava Dodik za RTRS.

Dara iz Jasenovca
foto: Printscreen

On se potom okrenuo filmu "Dara iz Jasenovca", rekavši da je Jasenovac kao tema prvi put obrađen na ovaj način.

"To je nešto što pokušavam poslednjih 15 godina da pokrenem. Moram da zahvalim svima koji su učestvovali u ovom projektu, Republici Srpskoj, Srbiji, režiseru, glumcima, pogotovo našoj deci iz potkozarskih sela koja su maestralno odigrali svoju ulogu, koja je dala pečat čitavom filmu, a među njima i glumica koja je glumila Daru", nastavio je Dodik.

Dara iz Jasenovca
foto: Printskrin / You Tube

"Dara iz Jasenovca" ostaće upamćena i prenosiće se s generacije na generaciju, tvrdi Dodik.

"To i jeste bio cilj. Daće jedan pečat i na pravi način oslikati stradanje srpskog naroda. To je jedino mesto na svetu gđe je postojao dečiji logor. Ona scena kada bacaju gas da potruju decu, nije mi dugo vremena dala da zaspim. Ukupno 500.000 ubijenih Srba ne može da stane u jedan film, ali patnja jednog naroda se vidi", rekao je Dodik.

Dara iz Jasenovca
foto: Printskrin / You Tube

Za skrivanje Jasenovca od svetske javnosti, Dodik krivi i prošli režim, koji je vladao Jugoslavijom posle Drugog svjetskog rata.

"Priča o Jasenovcu je skrivana od strane Titovog režima i oni su veći zločinci i sučesnici u zločinu nego što se moglo pretpostaviti. Poznata je priča o Diani Budisavljević, koja je spasila 10.000 dece sa Kozare, a onda su komunisti oduzeli tu dokumentaciju, jer im nije odgovorala istina o Jasenovcu. Pola miliona ubijenih Srba nije bilo dovoljno da s pijetetom se odnosi prema žrtvama, čak ni komemoracije u samom Jasenovcu nije bilo prvih 25 godina posle rata", zaključio je Dodik za RTRS.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track