BOŠNJAČKA DIJASPORA U KANADI UDARILA NA AMBASADORA BIH: Kad je spomenuo da treba ukinuti visokog predstavnika usledio je haos
Foto: Printscreen YT

Haos

BOŠNJAČKA DIJASPORA U KANADI UDARILA NA AMBASADORA BIH: Kad je spomenuo da treba ukinuti visokog predstavnika usledio je haos

Bosna i Hercegovina -

Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav na udaru bošnjačke dijaspore zbog stava da Bih više nije potreban visoki predstavnik.

Na meti napada se našao, kako kaže, nakon što je redstavnike kanadske vlade upoznao sa činjenicom da u BiH ne postoji konsenzus u vezi sa daljim postojanjem OHR-a.

"To nije moj lični stav, nego činjenice koje su takve kakve jesu i one se očigledno ne dopadaju pojedincima i organizacijama koji su u prošlosti navikli da se spoljna politika BiH kreira samo u interesu jednog naroda", rekao je Milisav za banjalučki Glas Srpske.

On kaže da ne vidi ništa sporno u izjavama i stavovima koje je preneo kanadskoj strani na sastanku, povodom najave da će Kanada predložiti Džozefa Ingrama kao svog kandidata na funkciju Visokog predstavnika u BiH.

Milisav je ocenio da je paradoksalno to što njegovi stavovi "promovišu i idu u prilog samostalnosti, nezavisnosti i suverenosti BiH, kao i njenom evropskom putu, odnosno sve ono za šta se navodno zalažu oni koji ga napadaju i kritikuju".

"Ovo nije prvi put da sam na meti kritika, pa i pretnji i uvreda ekstremističkih organizacija i pojedinaca, ali to doživljavam kao deo posla i odgovornosti pozicije za koju sam dobio poverenje da obavljam", rekao je ambasador.

Prema njegovim riječima, ovakvo ponašanje ove i sličnih organizacija stvara lošu sliku o BiH u Kanadi i svetu i deluje ka produbljivanju nepoverenja i razgradnji BiH.

Organizacija "Institut za istraživanje genocida" iz Kanade pisala je članovima Predsedništva BiH i ministarki inostranih poslova u Savetu ministara BiH zbog navodnog "antibosanskog i antiustavnog delovanja ambasadora Milisava", zahtevajući od njih da protiv ambasadora pokrenu disciplinski postupak.

Ova organizaciju, kako navodi Glas Srpske, poznata je po zastupanju ideje o unitarnoj BiH i stavovima sličnim SDA, a u pismu su podsetili i na činjenicu da 11. jula prošle godine na 25. godišnjicu zločina u Srebrenici na Ambasadi u Kanadi zastave nisu bile spuštene na pola koplja.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track