Janša traži podelu BiH, Komšić se protivi, a Dodik podržava. Fajonova se plaši od izbijanja novog rata na Balkanu
Foto: Ana Paunković, EPA, Beta

razlaz?

Janša traži podelu BiH, Komšić se protivi, a Dodik podržava. Fajonova se plaši od izbijanja novog rata na Balkanu

Bosna i Hercegovina -

Slovenački premijer navodno je inicirao ideju o „konačnom raspadu SFRJ“ i tako podigao na noge čitav region. Ova tema možda bude na dnevnom redu EU već od 1. jula.

Ceo Balkan se uzburkao zbog vesti da je iz Slovenije inicirana ideja o „konačnom raspadu SFRJ“, kako je slovenački premijer Janez Janša imenovao plan sadržan u nezvaničnom dokumentu koji je navodno poslao u Brisel. Podela BiH, kao okosnica ovog plana, podelila je i regionalne lidere i međunarodnu javnost, pa mnogi tumače da je Janšin non-pejper, koji je on posle burnih reakcija demantovao, zapravo probni balon za planiranje budućih koraka uticajnijih centara moći.

Janez Janša
foto: AP Francisco Seco

Tajni kanali

Evroparlamentarka Tanja Fajon javno je pozvala slovenačkog premijera da objasni šta se nalazi u tom dokumentu.

- I mene su ovih dana preplavili pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH, koje upozoravaju na to da premijer Janša pokušava dovršiti plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske predlogom za mirni raspad BiH. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu - upozorila je Fajonova.

Slovenački mediji navode da dokument verovatno postoji i dostavljen je tajnim kanalima, a ne redovnom procedurom. Inače, Slovenija će od 1. jula preuzeti predsedavanje EU, pa se tumači da je Janša u tome video priliku da na dnevni red nametne određenu viziju dovršetka raspada Jugoslavije. Portparol EU Peter Stano izjavio je da su briselski zvaničnici obavešteni o pisanju medija, ali da „nije poznato da postoji takav papir“.

Vladislav Jovanović
foto: Dragan Kadić

Bivši diplomata Vladislav Jovanović smatra da je reč o probnom balonu, koji treba da ispita reakcije u regionu, ali i drugih zainteresovanih strana.

Više mogućnosti

- Otvorene su sve mogućnosti. Izgleda da je BiH, takva kakva je, počela već da postaje zamor i za one koji su je stvarali, a to su pre svega SAD i EU. Možda i oni počinju da razmišljaju o nekom alternativnom rešenju - ocenjuje on.

Pometnju je, inače, izazvala i izjava hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je predsednik Slovenije Borut Pahor tokom nedavne posete Sarajevu rekao da su u poslednje vreme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije, kao i da je na sastanku sa trojicom članova Predsedništva BiH upitao: „Možete li se vi u BiH mirno razići?“ Komšić je u izjavi za Fenu tvrdio da su on i Šefik Džaferović rekli da od mirnog razlaza nema ništa, dok je Milorad Dodik potvrdio da veruje u tu mogućnost.

Borut Pahor
foto: Beta Nebojša Tejić

Dragan Đukanović

Balkan uređuju uticajnije države

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže za Kurir da se u zvaničnim dokumentima ne pominje nikakva podela BiH, već samo uređenje unutrašnjih odnosa, ubrzanje procesa evrointegracija i slično:

- Sve ostalo su spekulacije. Geopolitički položaj Slovenije ne daje joj realnu mogućnost da ona temeljno utiče na odnose na zapadnom Balkanu. Takvu vrstu promena u regionu oblikuju uticajnije države, a nijedna od njih nije izašla s pomenutim planom. Takođe, predsednik Pahor je to juče zvanično istakao.

Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja