Najnovije vesti

OGRANIČEN JE KAO BALKON, A VOZI TUAREGA: Na suđenju u aferi respiratori isplivale šok poruke premijera FBIH Fadila Novalića VIDEO
Foto: Youtube/Printscreen

korupcija

OGRANIČEN JE KAO BALKON, A VOZI TUAREGA: Na suđenju u aferi respiratori isplivale šok poruke premijera FBIH Fadila Novalića VIDEO

Bosna i Hercegovina

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH, Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i ministarka finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Na današnjem ročištu tužilac Džermin Pašić izveo je nekoliko setova dokaza među kojima su bili mejlovi i viber poruke. Radilo se o komunikaciji između Novalića, Hasana Ganibegovića i Edite Kalajdžić. U viber grupi pod nazivom GENSEK čiji su članovi Novalić, Ganibegović i Kalajdžić pisali su o smjeni Federalnog kriznog štaba CZ.

U jednoj poruci Novalić kaže: "Ako Solak ne promeni poslovnik, možemo se slikati".

Ganibegović na to kaže za Solaka: "Ograničen je ko balkon, a vozi Tuarega".

Novalić dodaje: "On jadan i ne zna da ne odlučuje ni o ničemu. Mogu misliti šta Hrvati misle, još jedan glupi Bošnjak".

Kalajdžić piše: "Mujica se prodaje za 100 maraka".

Radi se o porukama od 24. marta 2020. u kojima je prema stavu Tužilaštva BiH vidljivo iniciranje Novalića da smeni Federalni krizni štab jer prema kako je naveo u jednoj od prepiski "ima previše mekušaca".

"Solak ima najbolji budžet u državi, a Jelka se pita za sve", naveo je u jednoj od poruka Novalić, a na to mu Kalajdžić odgovara: "Mi moramo sve izmeniti u Kriznom štabu i preglasati sve što treba".

Novalić je dodao: "Treba i Solaka smeniti",a konstatirao je i da "on ima 20 miliona rasporedio bi ih po kantonima i smirio situaciju.

Tužilac Pašić je prezentirao kontakte između njega Solaka i Hodžića u nameri da nabave i drugu medicinsku opremu izuzev respiratora. Radi se o telefonskom listingu od 25. marta u kojem su zabilježeni pozivi i SMS-ovi sa Hodžićevog broja mobilnog. Podsećamo da je 25. marta na funkciju stupio novi Federalni krizni štab, a stari je smenjen dan ranije. Tužilac to smatra odlučnom činjenicom koja dokazuje nameru Novalića i njegove grupe da počini kriminalnu aktivnost,a za šta mu je bila potrebna promjena rukovodstva kriznog štaba, jer je za komandanta izabrana Miličević, a za načelnika Solak.

Jedan od razgovora između Solaka i Hodžića trajao je 6.59 minuta. Sudu su predstavljeni i mejlovi koje je "Srebrena malina" razmjenjivala sa Solakom i kabinetom premijera Novalića, a tiču se ponuda za medicinsku opremu odnosno maske koje Hodžić nudi "jedna maska za jednu marku".

Istog datuma u 12.49 sati Hodžić je iz ureda premijera zaprimio mail da pripremi ponudu u skladu sa razgovorom koji je ranije obavio sa premijerom. Tužilac Pašić je konstatirao da se ponude koje je davao Hodžić podudaraju sa planom potreba koje je nekoliko dana ranije sačinio Federalni zavod za javno zdravstvo.

U prilog ovo činjenici tužilac Pašić je prezentirao i izvod iz "whatsapp" prepiske Hodžića i svjedokinje inicijala K.M.

"Daj mi odmah za ovo ponudu", šalje Hodžić K.M., a u prilogu poruke se nalazi plan potreba FZZJ u PDF formatu koju je Novalić proslijedio vlasniku "Srebrene maline".

K.M. mu odgovara: "Evo idemo,idemo".

Komentar tužioca Pašića na ove dokaze bio:"Časni sude, u ovom periodu Hodžić na stanju u svojoj firmi nije imao ništa od medicinske opreme".

Zanimljiva je bila i komunikacija od 3. aprila 2020. između Ganibegovića i Solaka, a koju su izuzeli istražitelji SIPA-e.

"Bio mi je Fikret jutros, gledali smo i ovo svakako nije dobro izračunato, nije 3.399.000, već 4.212.000. Ne treba nam ovo sve, jer sam kupio vizire i ne trebaju nam naočale", napisao je Ganibegović Solaku.

Tužilac je naveo da ovaj posao nije realiziran jer je isti dan potpisan ugovor sa "Srebrenom malinom" za nabavku respiratora.

Razmena poruka od 27. aprila između Ganibegovića i Novalića otkriva njihovo interesovanje da li je novac prebačen Civilnoj zaštiti.

Ganibegović u poruci pita Novalića: "Hoćemo li prebaciti pare za zaštitnu opremu", a ovaj odgovara: "Zar nije prebačeno".

"Možda jeste Civilnoj zaštitii, a nije "malini" - kaže Ganibegović, a Novalić "Odgovara:" Ček da proverim sa Solakovim ljudima", a potom šalje tekst:"Nije prebačeno".

Iskaze su do sada dali Bahra Džaka, Novalićeva sekretarica, Aida Čorbeg, anestezilog, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, i direktorka KCUS-a Sebija Izetbegović, te direktor firme “Cubicus“ Denis Đulalić.

Podsećamo da su Novalić, Solak i Hodžić optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...