Najnovije vesti

VALENTIN INCKO U SAVETU BEZBEDNOSTI O BIH Neće biti crtanja nove mape! Osuo drvlje i kamenje po Dodiku!
Foto: Printscreen/ Youtube

Podnosi izveštaj

VALENTIN INCKO U SAVETU BEZBEDNOSTI O BIH Neće biti crtanja nove mape! Osuo drvlje i kamenje po Dodiku!

Bosna i Hercegovina

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) danas će pred Savetom bezbednosti UN predstaviti svoj najnoviji izveštaj o situaciji u BiH, koji se odnosi na period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021.

Incko je u izveštaju ukazao na tešku epidemiološku situaciju u BiH, navodeći da je u toj državi registrovano oko 180 hiljada slučajeva zaraze i više od 7.250 smrtnih slučajeva.

 Naveo je i poteškoće u vezi sa nabavkom vakcina protiv korona virusa, ukazujući da je pandemija pokazala ozbiljnu disfunkcionalnost u zemlji, pri čemu politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstveni i koordinisani pristup borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja političkih bodova jednih protiv drugih.

Visoki predstavnik u BiH dalje je naglasio da su vlasti Republike Srpske usmerene na ukidanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), vraćanje nadležnosti s državnog nivoa na nivo entiteta i negativne priče o teritorijalnom integritetu i suverentitetu BiH.

Incko je upozorio i na poteze Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH i lidera vladajućeg SNSD-a u RS, o čemu je, kako je istakao, i ranije izveštavao Savet bezbednosti UN-a.

 "U martu je Narodna skupština RS usvojila nekoliko zaključaka, koji pozivaju na okončanje vojne komponente medjunarodne misije u BiH. Što najviše zabrinjava, Narodna skupština RS poziva lokalne političke aktere da se uključe u rasprave o budućnosti BiH i upozorava da bi, ako se to pitanje uskoro ne uvrsti na dnevni red, 'trebalo pokrenuti razgovore o mirnom raspuštanju'", naveo je on.

Prema njegovim rečima, pominjanje "mirnog razlaza", istovremeno pozivajući na povlačenje medjunarodnog vojnog prisustva u zemlji, može se protumačiti samo kao pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti zemlje.

 "Moram ponoviti da je Upravni odbor Saveta za sprovodjenje mira (PIC) dosledno potvrdjivao svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Neće biti precrtavanja mape BiH", naglasio je Visoki predstavnik u BiH.

Vučić, Dodik
foto: Kurir TV

Incko je dalje rekao da, dok su lideri RS usmerili svoje napade na međunarodne vojne snage i državu BiH, Federacija BiH je i dalje jedva funkcionirala.

"Novi saziv Vlade Federacije još nije imenovan, dve i po godine od opštih izbora u oktobru 2018. godine, što je nezamislivo u demokratskoj državi zasnovanoj na vladavini zakona, na slobodnim i poštenim izborima", ocenio je on.

Visoki predstavnik još je naglasio aktuelnoj Vladi FBiH iz prethodnog mandata nedostaju dva ministra i njihovi se zamenici, koji se ne mogu imenovati, jer Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SDA) "ostaju zaglibljene u zastoju vezanom za izborne reforme".

 HDZ BIH je, kako je naveo, obećala da neće podržati nikakva nova imenovanja u Federaciji dok se ne postigne sporazum. Istakao je i da su federalni premijer Fadil Novalić (SDA) i zamenica premijera Jelka Miličević (HDZ BiH) upleteni u korupcijski skandal, u kojem se sudi zbog sumnjive nabavke stotinu spornih respiratora iz Kine na početku pandemije.

 Visoki predstavnik u BiH je naveo da na državnom nivou vlada potpuna stagnacija, o čemu svedoči i loš zakonodavni učinak Saveta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

"Tokom trenutnog mandata, osim budžetskih akata, u potpunosti je usvojen samo jedan novi zakon", istakao je Incko.

 On je upozorio da se vlasti u BiH moraju posvetiti potpunom poštovanju zakona i provodjenju reformi. 

"Moja kancelarija u potpunosti podržava težnje BiH ka integraciji u Evropsku uniju, što se ogleda u odlukama koje su usvojile institucije BiH", kazao je Incko.

Dodao je da mandat OHR-a u BiH neće biti okončan sve dok se ne ispuni 5+2 uslova za BiH, koje je definisala medjunarodna zajednica, a medju kojima je i procena političkog i bezbednosnog stanja u toj zemlji.

Incko je naveo da je kod nacionalističkih lidera i dalje prisutno negiranje ratnih zločina i slavljenje osudjenih ratnih zločinaca, pri čemu se "ignoriše ili umanjuje empatija za patnju i gubitak drugih".

 "Stav i ponašanje političkih lidera daje zeleno svetlo široj populaciji da je takvo ponašanje prihvatljivo, dok u stvarnosti samo produžava patnju svih naroda u BiH i dodatno umanjuje izglede za značajno pomirenje u zemlji", naglasio je Visoki predstavnik u BiH.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...