HANDKEU URUČEN ORDEN REPUBLIKE SRPSKE: Nobelovac ide u Andrićgrad gde će mu biti uručena Velika nagrada Ivo Andrić
Foto: Printscreen/Twitter/Vlada Republike Srpske

u poseti srbima

HANDKEU URUČEN ORDEN REPUBLIKE SRPSKE: Nobelovac ide u Andrićgrad gde će mu biti uručena Velika nagrada Ivo Andrić

Bosna i Hercegovina -

Predsednica Republike Željka Cvijanović uručila je danas u Banjauci Orden Republike Srpske na lenti nobelovcu za književnost Peteru Handkeu.

Handkeu je Orden uručen za izuzetne zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost doputovao je u Republiku Srpsku, gde će mu bitu uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".

Handkea su u Banjaluci dočekali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Handke će danas zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetiti Andrićgrad u Višegradu, gde će mu biti uručena "Velika nagrada Ivo Andrić" za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač – Majska povest".

U "Andrićevom institutu" u Andrićgradu biće održan okrugli sto, na kome će o Handkeovom književnom stvaralaštvu govoriti Kusturica, pojedini akademici i književnici.

Handke se deklariše kao veliki prijatelj Srba, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 2019. godine.

Pisac je i inostrani član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Handke je ranije boravio nekoliko puta u Banjaluci.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track