KO ĆE IZA REŠETAKA ZBOG OSMICE: Tužilaštvo BiH ima dokaze o pamagačima Osmana Mehmedagića u aferi DIPLOMA!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

čelnik osa

KO ĆE IZA REŠETAKA ZBOG OSMICE: Tužilaštvo BiH ima dokaze o pamagačima Osmana Mehmedagića u aferi DIPLOMA!

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo BiH privodi kraju istragu u aferi „Diploma“, a koja se odnosi na Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, prenose tamošnji mediji.

Za čelnika OSA, kojem je mandat istekao još u novembru 2019. godine, zvanično je utvrđeno da je pre četiri meseca stekao uslove za penziju i da je, prema sili zakona, morao biti penzionisan.

Međutim, to je sada drugi deo posla za Tužilaštvo, koje je već upoznato s ovom informacijom i činjenicom da je na ovaj način Mehmedagić, kojem se već sudilo za zloupotrebu položaja, stekao nezakonitu imovinsku korist veću od 20.000 KM, prenosi Dnevni avaz.

Ali, kada je u pitanju istraga o diplomi, osim Mehmedagića, koji je pod lupom tužilaca već skoro dve godine jer se sumnja da nije validna, istragom je obuhvaćeno i više osoba koje su direktno ili indirektno pomagale direktoru OSA da se domogne visokoškolskog obrazovanja.

Pitanje je vremena ko će i kada uskoro biti ispitan u Tužilaštvu, a po koga će doći pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Već je saslušano na desetine svedoka koji su potvrdili šta su i kako radili i prema čijim uputama.

Dokazi Tužilaštva su za sada neoborivi, prenosi portal, i govore u prilog tome da Mehmedagić nije na zakonit način stekao diplomu koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA, a zatim je proglasio tajnom.

Diploma Američkog univerziteta u Sarajevu, čiji je osnivač i direktor Denis Prcić, a koju je navodno stekao Mehmedagić, preko noći se, i to nakon istrage Tužilaštva, našla među dokumentima ove ustanove.

Sve je urađeno na nezakonit način jer je ime Mehmedagića na spisku studenata i u Registru matičnih knjiga naknadno upisano, navodi Avaz.

Poseban dokaz je to što su stranice istrgnute, a potom su ubačene nove, s falsifikovanim rukopisom, a koje je pronašlo i oduzelo Tužilaštvo. Za sve ove nezakonite radnje znao je Prcić, a izjave svedokinja, koje su radile prema njegovom nalogu, to i potvrđuju.

Tužilaštvo još vodi istragu i kako je Mehmedagić isplatio kuću koju je kupio u naselju Hrasno od Šaćira Čedića, vlasnika lanca kafića "Vatra" u Sarajevu.

Mehmedagić za ovu nekretninu, koju je 2017. godine platio 116.000 KM, nije podigao novac s računa, akao ni za vozilo koje je kupio svojoj supruzi Ameli Šehović.

Kurir.rs / Avaz.ba, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track