ŠEFIK DŽAFEROVIĆ O NATO PAKTU: Zaustavili su RAT, reformisali našu vojsku! Nismo članica, a želimo da budemo
Foto: Kurir Tv

Brzi odgovor 21

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ O NATO PAKTU: Zaustavili su RAT, reformisali našu vojsku! Nismo članica, a želimo da budemo

Bosna i Hercegovina -

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da su sve institucije BiH zakonski dužne da aktivno rade na približavanju te zemlje NATO savezu.

Povodom zajedničke vojne vežbe "Brzi odgovor 21" Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD, Džaferović je kazao da je NATO u BiH prisutan od 1995. godine i da je zaustavio rat, pomogao u odbrani države te reformi vojske s ciljem da ona postane NATO članica, a što je zapisano u Zakonu o odbrani, prenosi Klix.ba.

"Tamo piše da su i Predsedništvo i Parlamentarna skupština i Savet ministara dužni da preduzimaju sve kako bi BiH što pre postala članica NATO saveza i za to su glasali svi poslanici, taj zakon je jednoglasno usvojen, dakle svi poslanici iz RS i FBIH, svi građani, sva struktura Parlamenta je to praktično podržala, tako da kada je NATO u pitanju, BiH ima vrlo specifičan odnos sa NATO-om", rekao je Džaferović.

Dodao je da BiH formalno nije članica, ali da je NATO tu prisutan.

"Nema ni jednog i nikakvog drugog vojnika u BiH, niti može biti, osim vojnika NATO-a, EUFOR-a i vojnika Oružanih snaga BiH", naveo je Džaferović.

Dodao je da je vežba deo šire vojne vežbe "Odbrana Evrope" u kojoj učestvuje 28.000 vojnika iz različitih država koja ima za cilj da pokaže operativnu sposobnost OS BiH i sposobnost interoperabilnosti, odnosno spajanja s drugim snagama.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja