JEDAN PAPIR GURA SEBIJU IZETBEGOVIĆ NA SUD: Bakirova žena i dalje ne može da dokaže navode iz svoje biografije! VIDEO
Foto: Avaz.ba

AVAZ TVRDI

JEDAN PAPIR GURA SEBIJU IZETBEGOVIĆ NA SUD: Bakirova žena i dalje ne može da dokaže navode iz svoje biografije! VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Obrazovanje Sebije Izetbegović, direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i supruge Bakira Izetbegovića, lidera SDA, i dalje je top tema u BiH, ali i u regionu.

Brojne kontroverze u vezi sa Sebijinim akademskim obrazovanjem svakodnevno izlaze na videlo, pre svega u Zagrebu, što je juče u intervjuu za „Avaz“ naglasio akademik prof. dr. Asim Kurjak.

Kurjak je jasno stavio do znanja da Sebiji nikada nije bila mentor za odbranu doktorata, niti je bila student i specijalista Medicinskog fakulteta u Zagrebu, za šta je tvrdila godinama ranije.

Iako mediji i internet botovi bliski Izetbegoviću na sve načine pokušavaju da "spasu" Sebiju, dokumenti negiraju njene navode o tome šta je radila u Zagrebu.

Nakon što je otkrivena, direktorka KCUS-a je prekjuče u intervjuu za N1 pokušao da sanira štetu, ali se još više zaplela u sopstvenu mrežu laži, a ostala su i brojna otvorena pitanja o tome gde je i kada položila deset postdiplomskih ispita.

"Ni u jednom delu svoje specijalizacije nisam radila u Zagrebu. Deo mog boravka u Zagrebu bio je i predlog profesora Šimića da vreme koje sam provela u Zagrebu zbog bolesti - kada sam se osećala dobro - studirala sam na Klinici", rekla je prekjuče Izetbegović, pravdajući se da nije specijalizovala za Zagreb.

Međutim, njena zvanična biografija, koju je lično otkucala u junu 1996. godine, navodi suprotno.

Izetbegović u svojoj biografiji jasno kaže: „Tokom specijalizacije provela sam godinu dana na klinici Sveti Duh u Zagrebu, gde sam završio postdiplomske studije za strance na engleskom jeziku Ulta Sond u Cinclao Medisin. U Zagrebu sam takođe prisustvovao seminaru Jana Mekdonalda za kliničku primenu ultrazvuka. "

Međutim, nigde nije tačno navedeno gde je položila deset od 14 postdiplomskih ispita. Takođe, nedvosmisleno je utvrđeno da nikada nije bila registrovana kao student postdiplomskog studija ili pripravnica u „Duhu Svetom“.

Dalje, njena akademska uloga u Turskoj obavijena je velom tajne.

U avgustu 1994. godine, Sebija Izetbegović je Vijeću za naučna istraživanja i postdiplomske studije Medicinskog fakulteta u Sarajevu poslala prijavu za priznavanje ispita, odnosno da joj se omogući polaganje preostala četiri od ukupno 14 ispita.

Sadržaj tog zahteva stavlja ozbiljno iskušenje pred policiju i pravosudne agencije u BiH, a Sebiju Izetbegović gura ka istrazi i mogućoj optužnici i, konačno, suđenju.

Jer direktorka KCUS-a mora objasniti gde je i na kojem fakultetu i klinici položila deset postdiplomskih ispita, koji su u Sarajevu omogućili da se takvi ispiti priznaju na lokalnom Medicinskom fakultetu, i gdje je indeks koji je dostavila uz prijavu i o kojoj riječi ispiti.

Pitanje je i gde je posebna knjižica u koju se unose vežbe tokom trajanja školovanja i kako je tadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Nedžad Mulabegović i na osnovu koje dokumentacije je izdao potvrdu da je Sebija Izetbegović položila sve ispite na postdiplomskom studiju.

Ovaj sertifikat je izdat 5. juna 1996.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track