UMESTO SRUŠENE CRKVE, SRBI GRADE DVE BOGOMOLJE: U planu je i izgradnja memorijalnog centra srpskim žrtvama!
Foto: Printscreen Instagram

odluka

UMESTO SRUŠENE CRKVE, SRBI GRADE DVE BOGOMOLJE: U planu je i izgradnja memorijalnog centra srpskim žrtvama!

Bosna i Hercegovina -

Nedavno porušena pravoslavna crkve u Konjević Polju biće obnovljena, a opština Bratunac iniciraće izgradnju Sabornog hrama i spomen-obeležja za žrtve genocida nad srpskim narodom u centru grada, uz blagoslov mitropolita Hrizostoma.

Juče je u poseti opštini Bratunac boravio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom koga je u svom kabinetu primio načelnik opštine, Srđan Rankić.

Istaknjuto je da su nedavna događanja oko izmeštanja hrama Usekovanja glave Jovana Krstitelja u Konjević Polju unijela nemir u srca svih pravoslavnih vernika. Način na koji je izvršena presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, kojom je naloženo uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović, velika je sramota svih koji su to učinili na onakav način. Stiče se utisak da je postojala namera poniziti i uvrediti osećanja srpskog naroda i svih pravoslavnih vernika. Rušenje crkve bagerima i snimanje obaranja zvonika mogu se okarakterisati varvarskim činom.

Ipak, ono što ohrabruje jeste duh vernog naroda koji ovim činom nije pokazao pad, već naprotiv, vaskrsnuće nacionalnog ponosa.

S tim u vezi, načelnik opštine Bratunac je pokrenuo inicijativu za podizanje Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u centru grada. Pored hrama bio bi izgrađen i Memorijalni kompleks, posvećen svim srpskim žrtvama u XX. veku u srednjem Podrinju, a koji bi sadžao spomen sobu, biblioteku i muzej.

" Ova inicijativa dobila je blagoslov od mitropolita Hrizostoma i u njenu realizaciju krećemo već od sutra. Računi za uplate, za izgradnju Sabornog hrama, su otvoreni u NLB banci i svi koji žele mogu na njih uplatiti svoje donacije", izjavio je načelnik opštine Bratunac.

Mitropolit Hrizostom je naglasio, da će pored Sabornog hrama u Bratuncu biti izgrađena i crkva u Konjević Polju, čim budu rešena imovinsko pravna pitanja i bude pronađena odgovarajuća lokacija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track