OTKRIVEN GAMA SOJ VIRUSA U BiH Pozitivan strani državljanin koji boravi u toj zemlji
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

ovaj soj kod naučnika izaziva zabrinutost

OTKRIVEN GAMA SOJ VIRUSA U BiH Pozitivan strani državljanin koji boravi u toj zemlji

Bosna i Hercegovina -

U Bosni i Hercegovini kod stranog državljanina otkriven je gama soj korona virusa, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Teufik Goletić šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu gde je ovaj soj i sekvencioniran.

Reč je o takozvanom “brazilskom soju” korona virusa, a uzorak je uzet 5. jula u saradnji pomenute sarajevske laboratorije sa partnerskom laboratorijom Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Univerzitetske kliničke bolnice u Mostar, prenosi Radio slobodna Evropa.

-Radi se o uzorku koji je poreklom od stranog državljanina koji je boravio na području Hercegovine, rekao je Goletić za RSE.

On je istakao da i delta i gama soj korona virusa spadaju u takozvane varijantne sojeve koji izazivaju zabrinutost.

-Kada je reč o gama soju onda se on, pored ostalog, odlikuje činjenicom da je manje osetljiv na terapiju kombinacijom nekih monoklonalnih antitela sa jedne strane, a takođe sa druge strane da je uspešniji i izaziva reinfekciju odnosno pojavu bolesti kod osoba koje su stekle imunitet bilo nakon preležane prirodne infekcije bilo nakon imunizacije, objašnjava Goletić navodeći da je to njegova osnovna karakteristika i jedan od osnovnih razloga zbog čega je svrstan u sojeve koji izazivaju zabrinutost.

U Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu u ponedeljak, 12. jula su ukupno radili na 24 uzorka, od čega je jedan gama soj, a beleži se porast delta soja, navodi Goletić.

-Evo mi smo danas do popodne obradili ukupno 15 od 24 sekvencioniranih, deset ih je trenutno delta soj, a vrlo verovatno da će taj broj još da raste, kaže Goletić i dodaje da to "pokazuje njegovu tendenciju da vrlo brzo bude dominantan soj i kod nas."

Važno je naglasiti, smatra on, da ovo pokazuje "koliko je bitno da imamo sistemski rešeno pitanje sekvencioniranja pozitivnih PCR uzoraka", jer kako kaže, samo se tako može znati "koji nam realno sojevi ili genetske linije kruže i kako da se nosimo sa njima".

Dve varijante korona virusa otkrivene su u Brazilu ili kod ljudi koji su putovali iz Brazila, nazvaju se P1 i P2. Kod 'gama soja' najviše zabrinjava to što brzo zamenjuje druge verzije virusa, ima mutacije u važnom delu virusa, te neke od ovih mutacija već su u laboratoriji pokazale da povećavaju sposobnost virusa da zarazi druge ćelije.

Delta soj korona virusa koji prema rečima Svetske zdravstvene organizacije postaje dominantan takođe je registrovan početkom jula kod nekoliko osoba.

Prema poslednjim podacima u Bosni i Hercegovini je, u posljednja 24 sata, registrovano ukupno 12 novozaraženih osoba dok je šest osoba preminulo od posledica korona virusa.

Kurir.rs/Radio slobodna Evropa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track