UHAPŠEN GLAVNI OBAVEŠTAJAC BIH: Šef obaveštajne agencije BiH u pritvoru! Čavka sumnjiči Osmicu da je krivotvotvorio diplomu
Foto: Printscreen/youTube

pod istragom

UHAPŠEN GLAVNI OBAVEŠTAJAC BIH: Šef obaveštajne agencije BiH u pritvoru! Čavka sumnjiči Osmicu da je krivotvotvorio diplomu

Bosna i Hercegovina -

Osman Mehmedagić, direktor Obaveštajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), nakon hapšenja i saslušanja zbog sumnje na pranje novca i zloupotrebu položaja, u sredu, 14. jula, zadržan je u prostorijama za zadržavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS-a).

Ova informacija za Radio Slobodna Evropa potvrđena je iz MUP-a KS-a.

Iz Tužiteljstva BiH su potvrdili da je osumnjičeni Mehmedagić, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaščenja, krivotvorenje isprave i pranje novca, uhapšen po nalogu ove institucije.

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić nalazio se na saslušanju u MUP-u Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Istraga.ba iz više izvora.

Saslušanje se obavlja po naredbi državnog tužioca Olega Čavke koji je, prema informacijama Istrage, izdao naredbu za hapšenje direktora OSA-e. Mehmedagić je, prethodno, u pratnji svog advokata došao u prostorjime MUP-a KS, nakon što su inspektori policijske agencije u sredu rano ujutro posetili njegovu kuću i rekli da se hitno javi u MUP. Policajci nisu mogli ući u kuću direktora OSA-e s obzirom na to da nisu imali odgovarajuću naredbu Suda BiH.

Oleg Čavka sumnjiči Osmana Mehmedagića da je “krivotvorio diplomu Američkog univerziteta” te da je, na osnovu te diplome, primao platu u OSA-u. Osim toga, sumnjiči ga da je počinio krivično delo “pranje novca” koji je stekao primanjem plate, odnosno da je “prao platu”.

Neki bosanski mediji su nakon hapšenja objavili da je istraga otvorena i zbog sumnjive kupovine dve kuće u Sarajevu.

Radio Slobodna Evropa prenosi da su službenici Uprave policije MUP-a KS-a, uhapsili Mehmedagića u sredu ujutro, 14. jula jer državno tužiteljstvo vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za navedena krivična dela, a u vezi s aferom "Diploma", u kojoj je u junu 2020. uhapšen i direktor i osnivač Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić.

Prcić se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću.

Advokat šefa obaveštajne agencije BiH Nermin Mulalić nije mogao komentarisati detalje hapšenja i saslušanja.

Iz MUP-a KS-a su kazali i da je završen i uviđaj u kući u vlasništvu Mehmedagića u Sarajevu, koja se dovodi u vezu s krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track