OŠTRA REAGOVANJA IZ SRPSKE NA ODLUKU INCKA! Tegeltija: Jedna u nizu pogrešnih odluka
Foto: Shutterstock

kritike

OŠTRA REAGOVANJA IZ SRPSKE NA ODLUKU INCKA! Tegeltija: Jedna u nizu pogrešnih odluka

Bosna i Hercegovina -

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je nametanje izmena Krivičnog zakona BiH u vezi sa negiranjem genocida jedna u nizu pogrešnih odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka, prenosi RTRS.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić istakao je da je Valentin Incko uspeo da na odlasku digne tenzije u BiH na makismum i dodatno pogorša stanje i ugrozi zajedničku budućnost naroda u BiH.

Komentarišući za Srnu današnju odluku Incka Špirić je ocenio da će to imati dalekosežne posledice, ali da treba sačekati da se o svemu izjasne institucije Republike Srpske, posebno Narodna skupština.

- Kako ćemo se ponašati u buduće kao predstavnici Srpske u Sarajevu znaćemo konkretnije nakon zvaničnih reakcija institucija Republike Srpske. U svakom slučaju, ovakvim odlukama visoki predstavnik pokazuje kakav je, koliki i postoji li uopšte suverenitet BiH - rekao je Špirić.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da je sada nužno da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sednici zauzme stav o neprihvatanju današnje odluke Incka bez obzira na posledice, jer je protivna svim mogućim propisima, međunarodnim i domaćim.

Kuzmanović, koji je profesor ustavnog prava, rekao je da je Inckov potez mimo međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, koji će, nažalost, unazaditi BiH.

On je ocenio da BiH ulazi u vrlo opasnu zonu nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Predsednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je odluka odlazaćeg Incka nepotrebna i korak unazad na putu napretka BiH i izlasku iz međunarodnog tutorstva.

Šarović je naveo da se vraćanje "bonskih ovlaštenja" javlja u najgorem mogućem trenutku jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period, saopšteno je iz SDS-a.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja