OBELEŽAVANJE KRSNE SLAVE Doboj proslavio Preobraženje uz posetu patrijarha i zvaničnika Srpske
Foto: Printscreen YT/RTRS vijesti

prva poseta srpskog patrijarha Doboju nakon 83 godine

OBELEŽAVANJE KRSNE SLAVE Doboj proslavio Preobraženje uz posetu patrijarha i zvaničnika Srpske

Bosna i Hercegovina -

Grad Doboj obeležio je danas krsnu slavu - Preobraženje Gospodnje.

Obeležavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh srpski Porfirije, nakon čega je održana litija, te upriličen slavski obred.

Ovo je prva poseta srpskog patrijarha Doboju nakon 83 godine.

Obeležavanju krsne slave grada, uz mnogobrojne vernike, prisustvovali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prisustvovali su i potpredsednik Narodne skupštine Milan Petković, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, kao i gradonačelnik Doboja Boris Јerinić.

Krsnu slavu, zajedno sa brojnim Dobojlijama, obeležili su i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je u obraćanju da je velika radost ispunila njegovu dušu zbog toga što je prva poseta Republici Srpskoj i BiH upravo poseta Doboju.

"Imam vas u srcu i neprestano se molim Bogu za vas i molim vas da se molite za mene, jer ja sam ovde zaista svoj među svojima", poručio je patrijarh.

Gradonačelnik Doboja rekao je da se na današnji dan, zbog posete patrijarha srpskog Doboju, raduje ovaj grad, ali i čitava Republika Srpska.

"Svi kažu da je Doboj grad ljudi sa velikim srcem. Dolazak patrijarha Porfirija to veliko srce ispunjava ljubavlju", istakao je Јerinić i zahvalio patrijarhu na poseti.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, čestitajući slavu rukovodstvu grada i građanima Doboja, poručio je da je ovaj grad strateški važan za Republiku Srpsku.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Dobojlijama i rukovodstvu grada krsnu slavu.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track