HAPŠENJE NA GRANICI: Državljanin BiH, interesantan stranim bezbednosnim službama, navodno radio za Al Kaidu
Foto: AP/Amel Emrić

akcija policije

HAPŠENJE NA GRANICI: Državljanin BiH, interesantan stranim bezbednosnim službama, navodno radio za Al Kaidu

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da se protiv državljanina zemlje Jasmina Mulahušića, sada vodi istraga zbog sumnje da je povezan sa mrežom Al Kaide.

Mulahušić živi u Luksemburgu i uhapšen je u subotu u Bosanskom Brodu kada je pokušao da pređe granicu BiH i uđe u Hrvatsku.

Jasmin Mulahusić predat je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine gde je ispitan u svojstvu osumnjičenog. On se, između ostalog, dovodi u vezu s terorističkom organizacijom Al Kaida, prenosi Klix.ba.

"Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa bezbednosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama. Radi se o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti Bosne i Hercegovine", navode iz Tužilaštva BiH.

Kako je ranije navedeno, Mulahusić je uhapšen na granici zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti i odavanje poverljivih podataka.

Mulhušić je javnosti postao poznat kada je identifikovan kao administrator više desetina profila društvenih medija koji diskredituju novinare i političare sa čijim se stavovima ne slaže, promovišući pritom politiku Stranke demokratske akcije (SDA) na vlasti u BiH.

Njegovo hapšenje u ponedeljak osudila je vladajuća bošnjačka stranka, tvrdeći da iznosi svoje stavove, a ne stavove SDA, pa njegovo pravo na slobodu mišljenja treba garantovati.

"Hiljade ljudi svakodnevno objavljuju komentare i iznose svoje stavove na društvenim mrežama i portalima. Svakoga ko krši zakon na ovim postovima treba sankcionisati, ali ne treba dozvoliti opasan presedan 'selektivnog verbalnog prestupa'", navodi se u saopštenju SDA Sarajevo.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track