Najnovije vesti

REPUBLIKA SRPSKA UKINULA INCKOVU ODLUKU: Uskoro formira vojsku i vraća policiju na granice
Foto: Youtube prtscr / ATV

Čvrsto

REPUBLIKA SRPSKA UKINULA INCKOVU ODLUKU: Uskoro formira vojsku i vraća policiju na granice

Bosna i Hercegovina
11:26h

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izneo plan - samostalna Srpska u dejtonskoj BiH. Narednih nedelja očekuje se niz važnih odluka

U Republici Srpskoj (RS) i zvanično više ne važi odluka doskorašnjeg visokog predstavnika u Bosne i Hercegovine Valentina Incka, koji je nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Niz poteza

Predsednica RS Željka Cvijanović je, naime, ukazom proglasila nevažećom pomenutu odluku. Tako se Inckova odluka više neće primenjivati na teritoriji Republike Srpske, a nadležni organi ovog bh entiteta neće sarađivati s nadležnim organima BiH u pogledu primene te odluke.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će RS poštovati svoje zakone i da ne prihvata zakon koji je nametnuo Incko.

ULOGA SRBIJE DA ŠTITI REPUBLIKU SRPSKU: Samo poštovanje Dejtonskog sporazuma može sačuvati mir
01:20

ULOGA SRBIJE DA ŠTITI REPUBLIKU SRPSKU: Samo poštovanje Dejtonskog sporazuma može sačuvati mir

Ovo je, inače, samo jedan u nizu poteza koje vlast RS planira da povuče u narednim nedeljama. Kako je najavio Dodik, Srpska, između ostalog, planira formiranje svoje vojske, vraćanje policije RS na granice, ali i zabranu rada Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na teritoriji Srpske. Uz to, najavljuje i ukidanje svih zakona donetih na insistiranje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH - institucije koju Dodik trenutno ne priznaje. On kaže da je njegova ponuda - projekat samostalna Republika Srpska u dejtonskoj BiH.

Bivši šef diplomatije Jugoslavije Vladislav Jovanović za Kurir ukazuje da su naizmenično na udaru zapadnog faktora i Republika Srpska i Srbi na Kosovu.

Jasna poruka

Pozvaćemo prijatelje ako NATO interveniše u RS

Dodik kaže da RS za svoje ciljeve namerava da se bori političkim sredstvima, ali da je spremna i na oružane sukobe ako bude potrebno, kao i da će tražiti pomoć „prijatelja“.

- Ukoliko bude potrebno, branićemo se i našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenisati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja, koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cedilu - rekao je Dodik, ali nije precizirao ko su „prijatelji“.

Vladislav Jovanović
foto: Dragan Kadić

Zapad bi slabu Srpsku

- Republika Srpska je najverniji tumač Dejtonskog sporazuma, koji je međunarodni sporazum koji se ne dira, jer onda proizvodi svoju suprotnost. Pokušava se da se jednostrano i neovlašćeno razgradi entitet RS, i to je izvor svih problema, a odgovorni za to su rukovodstvo bošnjačkog naroda, koje od početka nije bilo zadovoljno Dejtonskim sporazumom, jer je sputavao njihovu politiku da majorizuju ostala dva naroda. Sve je rađeno uz pomoć zapadnih centara moći s ciljem da se RS vremenom pretvori u administrativnu provinciju, da izgubi konstutivnost i državnost u okviru BiH. Razume se da RS pod Dodikovim vođstvom odbija da dalje učestvuje u takvoj sopstvenoj razgradnji, što stvara problem onima koji žele da RS vide kao entitet bez karaktera i zuba - kaže Jovanović.

Ivana Žigić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track