OBJAVLJENI DELOVI IZVEŠTAJA KRISTIJANA ŠMITA Visoki zvaničnik upozorava: Bosna je u opasnosti od raspada
Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

ozbiljno upozorenje

OBJAVLJENI DELOVI IZVEŠTAJA KRISTIJANA ŠMITA Visoki zvaničnik upozorava: Bosna je u opasnosti od raspada

Bosna i Hercegovina -

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit, upozorio je kako je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji vrlo realna mogućnost povratka sukoba.

U izveštaju UN-u u koji je uvid imao britanski Gardijan rekao je da će, ''ako srpski separatisti izvrše svoju pretnju da ponovo formiraju sopstvenu vojsku, podelivši nacionalne oružane snage na dva dela, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo biti poslato nazad kako bi se zaustavilo klizanje prema novom ratu''.

Sarajevski portal Klix, koji je preneo delove izveštaja Visokog predstavnika, navodi da je član predsedništva BiH Milorad Dodik u izveštaju spomenut čak 61 put i da je okarakterisan kao glavna pretnja po stabilnost Bosne i Hercegovine.

Veće za spoljne poslove EU u oktobru je potvrdilo podršku nastavku misije EUFOR-a, vojnih snaga pod vodstvom Evropske unije koji nadgleda implementaciju vojnog dela Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Pritom su istakli posvećenost ecropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Odluka Veća došla je u vreme kada se Bosna i Hercegovina nalazi u jednoj od najvećih političkih kriza od 1995. godine, kada je Dejtonskim mirovnim sporazumom zaustavljen rat u toj zemlji, piše Gardijan.

Na to je upravo upozorio i bivši ministar nemačke vlade Šmit u svom prvom izveštaju otkako je preuzeo dužnost u avgustu, rekavši kako se Bosna suočava sa 'najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom razdoblju'.

Šmit je upozorio da bi Dodikovi najavljeni planovi značili povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH koje borave u RS, preuzimanje objekata OS BiH na teritoriji RS-a i uspostavljanje Vojske RS, koju bi navodno činili pripadnici vojske koji su povuku iz OS BiH.

-Potez bi vratio sat unazad 15 godina samo u oblasti reforme odbrane, pa čak i dalje u uslovima izgradnje poverenja i bezbednosti. To bi takodjer značilo i povlačenje entiteta iz Uprave za indirektno oporezivanje, VSTS, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obaveštajno bezbednosne agencije (OSA), uz mere sprečavanja tih institucija da deluju na teritoriji RS, navedeno je u izveštaju.

Sredinom oktobra rekao je kako će naterati bosansku vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne te da ako zapad pokuša vojno da interveniše, on ima ''prijatelje'', koji su obećali da će ga podržati, referirajući na Srbiju i Rusiju.

MUP RS-a izveo je prošlog meseca 'antiterorističke' vežbe na planini Jahorini, prenosi Gardijan.

-Ovo je jednako odcepljenju bez proglašenja, napisao je Šmit u izveštaju dostavljenom glavnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu u petak.

Dodao je da Dodikovi postupci ''ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regoona, već – ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica – mogu da dovedu do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma'', prenosi Gardijan.

-Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi Dejtonski sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije. Izgledi za dalje podeele i sukobe su vrlo stvarni, istakao je Šmit.

Smitova upozorenja izrečena su u trenutku dok je Savet bezbednosti UN-a pripremalo svoju godišnju rezoluciju kojom se na 12 meseci obnavlja mirovni mandat za EUFOR i sedišta NATO-a.

Glasanje o produženju mandata trebalo bi da se održati u Savetu bezbednosti u utorak, ali je odgođeno za sredu popodne.

Kremlj se usprotivio Šmitovom imenovanju od strane Saveta bezbednosti, ad hoc multinacionalnog tela osnovanog za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, i odbija da prizna njegovu vlast.

-Sumnjam da Rusija zaista želi da ukine autoritet kancelarije visokog predstavnika tako što će ga sprečiti da obaveštava Savet, rekao je jedan diplomata.

Kurir.rs/Gardijan/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track