DODIKOVA MINI POBEDA! EU RUŠI INCKOV ZAKON O SREBRENICI: Varhelji svestan da je on odgovoran za krizu u BiH!
Foto: Profimedia, Beta Miloš Miškov

POkajali se

DODIKOVA MINI POBEDA! EU RUŠI INCKOV ZAKON O SREBRENICI: Varhelji svestan da je on odgovoran za krizu u BiH!

Bosna i Hercegovina -

Zvaničnici Unije odlučili se na ovakav korak pošto su zaključili da postoji rizik od ponovnog sukoba u regionu, piše britanski Gardijan

Zvaničnici EU nameravaju da isprave zakon o zabrani i sankcionisanju negiranja zločina u Srebrenici, koji je prilikom napuštanja funkcije visokog predstavnika u BiH nametnuo Valentin Incko!

Na ovakav korak oni su se odlučili pošto su zaključili da postoji rizik od izazivanja ponovnog sukoba u regionu, piše britanski Gardijan i dodaje da je na nedavnom sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija s delegacijom EU u BiH zaključeno da je „Inckov zakon“ odgovoran za aktuelnu krizu u toj zemlji.

Iskrena ocena

Tokom tog sastanka, piše u tekstu Gardijana, Varhelji, koji je zadužen za jačanje odnosa NATO bloka sa BiH, dao je „iskrenu ocenu“ da je Incko „kriv za trenutnu političku krizu“ u BiH i „delegitimizaciju“ kancelarije visokog predstavnika.

- Inckove izmene ne mogu biti osporene s tačke gledišta suštine prava, ali činjenica da je „zakon“ nametnut poslednjeg dana njegovog mandata predstavlja problem. Posebno što tako važna odluka treba da bude donesena uz diskusiju svih. Sada je pitanje kako to ispraviti - navodno je rekao Varhelji tokom sastanka 25. novembra.

Gardijan piše i da je Varhelji svojim kolegama u EU preneo da je rukovodstvo bosanskih muslimana nagovestilo spremnost da se ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona koji bi Dodika i RS mogao da vrati u institucije BiH.

Ništa pod pritiskom

Komentarišući pisanje Gardijana, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je pristup RS isti, da „onako kako su zabrljali, tako i odbrljaju“.

- RS ništa neće raditi pod pritiskom. Imate načine, završite to kako hoćete, iz pravnog prometa povucite Inckove zakone i mi ćemo se vratiti u institucije BiH. Neće nas videti tamo sve dok je taj zakon u pravnom prometu - poručio je Dodik, dodajući da je prisustvovao sastancima sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem tokom njegove novembarske posete BiH na kojima je Varhelji imao pozitivan pristup i jasno nam dao do znanja da bi bilo dobro da se vratimo u zajedničke institucije.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ovo razuman način da se prevaziđe kriza nastala u BiH.

- Ako ovaj predlog zaista prođe i Inckov zakon bude izmenjen, to će biti pobeda i u tom smislu što nakon toga više neće biti pokušaja da se nameću rešenja štetna po RS. Ujedno, to će označiti i kraj pritiscima i pristupanje iznalaženju kompromisnog rešenja u vezi s funkcionisanjem BiH u skladu sa izvornim Dejtonom - smatra Anđelković.

Na pisanje Gardijana osvrnula se i predsednica RS Željka Cvijanović:

- Ako je bilo gde Varhelji rekao da je Incko pokrenuo ovu krizu u BiH, onda samo mogu reći da on uopšte nije usamljen u toj tvrdnji, jer smo takvo mišljenje čuli od mnogih i evropskih i neevropskih zvaničnika.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track