Najnovije vesti

DODIK: Razgovaraću sa partnerima iz vlasti ali i opozicijom o predlogu povratka u institucije BiH!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

po povratku u banjaluku

DODIK: Razgovaraću sa partnerima iz vlasti ali i opozicijom o predlogu povratka u institucije BiH!

Bosna i Hercegovina

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da će se vratiti u Banjaluku i razgovarati sa svim partnerima u vlasti, ali i u opoziciji o povratku u istitucije BiH.

Milorad Dodik je, u Dnevniku RTS, rekao da je briga koju pokazuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić njima važna i da razumeju kontekst u kome je pozvao da se vrate u institucije BiH.

"Ja ću se vratiti u Banjaluku i razgovaraću sa svim partnerima u vlasti, ali i u opoziciji. Predsednik je i sam iskazao želju da se i sa drugima vidi i razgovara. Naše odsustvo iz institucija je nastalo kada su nastale izmene zakona koje je doneo Incko, a nije imao pravo. Mi ćemo se u februaru vratiti u Skupštinu i razgovarati o ovoj temi", rekao je Dodik.

Indikativno je, napomenio je on, da smeta sve što je legalno, policijske snage koje deluju u skladu sa zakonom.

"Mislim da njih više boli ta činjenica da je 30.000 ljudi izašlo neorganizovano. Oni žele da naprave veliku priču o tome, zanemarujući da imamo pozive za mobilizaciju zelenih beretki, onih koji su čak uhapsili na sirijskom ratištu i krenuli u Banjaluku toga dana da prave neke probleme. Taj dan je protekao veoma mirno, to je više bila odanost Republici koja je bila formirana i nastavićemo da slavimo", naveo je Dodik.

Milorad Dodik
foto: Youtube prtscr / RTRS

Prema njegovim rečima, ono što se desilo pre pet ili šest godina, Bakir Izetbegović je zatražio od Ustavnog suda da ukine datum kada se obeležava Dan RS i ukinuli su ga.

"To se desilo 9. januara. Mi trebamo po njegovom zahtevu da ne slavimo ono što on misli da mi ne treba da slavimo. To nije stvar inata, nego činjenice. Ne može biti 8. ili 10. januara. Oni su izmislili priču kako to vređa nacionalna osećanja Bošnjaka jer je to i verski praznik, Sveti Stefan", rekao je Dodik.

On smatra da je Bosna i Hercegovina "jedna velika nevolja, jedna retrogradna stvar".

"Ključno pitanje je kako mi Srbi ne možemo da dobijemo ono što smo dobili i što je potpisano u Dejtonskom sporazumu. Precizno piše, ne može izričitije. To što je nama dato sada se skrnavi kroz odluku o šumama i zemljištu, kada imamo investicije onda se to zaustavlja. Oni nikada nisu pokazali želju da sarađujemo na obostranom razvoju", kaže Dodik.

Na pitanje da li oseća odgovornost jer poslednjih dana kritike ne prestaju da stižu, iz Evropske unije, SAD, Sarajeva, OEBS, uskraćen je drugi deo pomoći BIH iz EU i direktno, Dodik je odgovorio odrično.

"Poznato je da sva podrška koja dođe iz EU je politički motivisana. Nismo mi ti koji to zaustavljamo, ali smatramo da je kapitalno da se BiH vrati ustavnom sistemu. Ljudi, pročitajte Ustav. Ali, sve češće čujemo od stranaca da je to jedno, ali da se mora sprovoditi politika. E sad te politike idu ka centralizaciji BiH i uništavanju osnovnog sporazuma i mi nemamo pravo da se ponašamo suprotno Ustavu BiH", poručio je Dodik.

Kurir.rs / Fonet, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja