DODIK: Vratićemo se u institucije ako se usvoji zakon o kažnjavanju nazivanja Republike Srpske GENOCIDNOM!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

protiv zloupotrebe inckovog zakona

DODIK: Vratićemo se u institucije ako se usvoji zakon o kažnjavanju nazivanja Republike Srpske GENOCIDNOM!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da su srpski predstavnici spremni da učestvuju u radu državnih institucija ako se usvoji novi zakon koji bi, kako je naveo, sprečio zloupotrebu "Inckovog zakona" o zabrani negiranja genocida.

"RS će predložiti poseban zakon u kojem će se tražiti da se kazni sa pet godina zatvora svako ko određeni kolektivitet - BiH, RS, FBiH, Brčko ili kantone nazove genocidnim, kao i bilo koju nacionalnu grupu", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Ako takav zakon prihvate, kako je kazao, partneri u parlamentu BiH, predstavnici RS su spremni da učestvuju u radu državnih institucija.

Dodao je da RS ne odustaje od zahteva de bude povučen zakon o zabrani negiranja genocida, koji je doneo bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Dodik je naveo da je RS spremna na razgovore sa svima kako bi se rešila politička kriza u BiH, što potvrđuje i poziv lideru Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću da se 1. februara obrati u Narodnoj skupštini RS, ali da je to Izetbegović odbio.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track