DODIK O SASTANKU U NEUMU: Nije dobro što su propali pregovori o izbornoj reformi, Šarović predlaže mali paket
Foto: Youtube prtscr / RTRS

Nije bilo pomaka

DODIK O SASTANKU U NEUMU: Nije dobro što su propali pregovori o izbornoj reformi, Šarović predlaže mali paket

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da za ukupne odnose u BiH nije dobro što su propali pregovori stranaka iz Federacije BiH o izmenama Izbornog zakona uz posredovanje medjunarodne zajednice. On je novinarima u Banjaluci rekao da mu je predsednik Hrvatske demokratske zajednice u BiH (HDZ BiH) Dragan Čović preneo da gotovo da nije bilo ikakvog pomaka i približavanja stavova.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović ocenio je da fijasko pregovora u Neumu stranka iz Federacije o izbornoj reformi dovodi u pitanje transparentnost i integritet izbora u BiH.

Šarović je naveo da je važno da li će oni koji nisu postigli dogovor u Neumu pristati da se izmeni Izborni zakon BiH u delu koji se odnosi na unapredjenje izbornog procesa kako bi rezultati odražavali stvarnu volju birača.

SDS predlaže da se usvoji manji paket izmena Izbornog zkaona, što bi obezbedilo da izbori budu pošteniji, što bi trebalo da odgovara svim stranama u BiH, rekao je Šarović.

Prema njegovoj oceni oni koju budu protiv "malog paketa" suštinski će pokazati da su za ostanak starih pravila i postojećeg zakona, što znači da su "obmanjivali sve vreme i da su sretni što nisu usvojene izmene".

Glavni problem u pregovorima stranka iz Federacije BiH je zahtev HDZ BiH da se izmenama Izbornog zakona hrvatskom narodu obezbedi da na izborima za hrvatskog člana Predsedništva BiH dobiju, kako navode, svog legitimnog predstavnika, a ne da on bude izabran većinski bošnjačkim glasovima, kao što je to bio slučaj sa izborom Željka Komšića.

Takav stav ne podržavaju "probosanske" stranke, koje smatraju da etničke odredbe ne mogu biti iznad gradjanskih.

Izmenom Izbornog zakona treba da se stvore uslovi za primenu presude Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj svi gradjani RS, bez obzira da li pripadaju predstavnicima tri konstitutivna naroda-Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, mogu da budu birani za člana Predsedništva BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

Stranke iz RS pristale su da se na izborima za člana Predsedništva BiH briše etnička odrednica, jer to praktično ne znači ništa u pogledu rezultata izbora, jer se sa teritorije tog BH entiteta bira jedan član Predsedništva BiH i nema ni teoretske mogućnosti da bude izabran neko ko nije Srbin.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track