SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE USVOJILA 12 ZAKLJUČAKA: BiH može da postoji samo po Ustavu i dogovoru dva entiteta i tri naroda!
Foto: Youtube prtscr / BN TV

o političko-ekonomskoj situaciji

SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE USVOJILA 12 ZAKLJUČAKA: BiH može da postoji samo po Ustavu i dogovoru dva entiteta i tri naroda!

Bosna i Hercegovina -

Skupština Republike Srpke (NS RS) usvojila je danas 12 zaključaka o političko-ekonomskoj situaciji u BiH u kojima se naglašava da parlament RS "ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda", saopšteno je večeras posle posebne sednice NS RS.

U zaključcima, za koje mediji u BiH navode da su usvojenim glasovima svih 50 poslanika prisutnih na sednici, navodi se da "nisu prestali razlozi" zbog kojih je parlament RS 30. jula prošle godine "konstatovao da ne postoje uslovi za odlučivanje srpskih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine".

Predsednici Republike Srpske parlament je predložio da "uputi novi poziv predstavnicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rešenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH".

Današnjim zaključcima NS RS traži od Parlamentarne skupštine BiH (PS BIH), Saveta ministara BiH i Predsedništva BiH "da pre svake sednice" dostave parlamentu RS "sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku". U zaključcima se traži da predstavnici Republike Srpske u PS BiH "predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid".

Od Vlade Republike Srpske zatraženo je da "u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija".

Navodi se da, u skladu sa ranijim zaključcima NS RS, predstavnici Republike Srpske u parlametu BiH, Savetu ministara i Predsedništvu BiH "mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine, Vlade i predsednika Republike Srpske".

Skupština RS, kako je navedeno u zaključcima, "podržava što skorije usvajanje i stupanje na snagu zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu na imovinu".

Isaknuto je da će NS SR "osnovati radno telo za borbu protiv korupcije u svojim aktima predvideti da na čelu tog radnog tela bude predstavnik opozicije".

Zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs / Fonet, Foto: Youtube prtscr / BN TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja