DOJAVA PREKINULA PROCES PROTIV VLADE: Evakuisan sud u Sarajevu zbog bombaške pretnje
Foto: Printscreen YT/Avaz TV

burno suđenje

DOJAVA PREKINULA PROCES PROTIV VLADE: Evakuisan sud u Sarajevu zbog bombaške pretnje

Bosna i Hercegovina -


Zgrada u kojoj je sedište opštinskog i županijskog suda u Sarajevu u ponedeljak je morala da bude evakuisana zbog dojave o podmetnutoj bombi.

To je dovelo do odlaganja svih zakazanih suđenja, pa tako i onog po tužbi protiv Federacije BiH koju je podneo direktor Granične policije Zoran Galić.

Pravosudna palata u Sarajevu bila je satima ispražnjena dok je trajao bezbednosni pregled, prenosi Hina.

Bombaška pretnja upućena je neposredno nakon što je u jednoj od sudnica otvoreno ročište po tužbi koju je protiv vlade Federacije BiH podneo sadašnji čelnik državne granične policije, a njegov sajetnik Svevlad Hofman rekao je da je to u najmanju ruku zanimljiva koincidencija.

"Simptomatično je da je dojava upućena na samom početku ovog suđenja"

"Simptomatično je da je dojava upućena na samom početku ovog suđenja. Sutkinja je naravno bila prisiljena da prekine postupak", rekao je Hofman Hini.

Suđenje po Galićevoj tužbi zanimljivo je jer je reč o dugotrajnom postupku u kojem je blokiran izbor direktora Uprave policije Federacije BiH.

Galić se prijavio na konkurs raspisan nakon što je penzionisani bivši direktor Dragan Lukač i tokom sprovedenog postupka bio je prvorangirani na popisu kandidata.

Zašto granični policajac tuži vladu?

S obzirom na to da je na poziciji ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, koji dolazi iz reda bošnjačkog naroda, direktor Uprave policije treba da bude Hrvat, pa je Galić ispunjavao i taj uslov.

Vlada Federacije BiH ipak je prošle godine odbila da potvrdi njegovo imenovanje pa Upravom policije kao vršilac dužnosti od tada rukovodi Ensad Koroman.

Za imenovanje Galića bili su samo ministri iz HDZ-a BiH, dok su ostali bili protiv. Galić sada tuži vladu Federacije zbog činjenice da nije imenovan na dužnost direktora iako su za to bile ispunjene sve zakonske pretpostavke.

Blokada imenovanja direktora Uprave policije tako je postala deo političkih obračuna Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ-a BiH koji uporno traju još od izbora 2018.

Nova vlast u Federaciji BiH od tada nije formirana pa su na dužnosti i dalje premijer i ministri izabrani još 2014.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track