BIH POSTALA POLIGON ZA POTKUSURIVANJE IZMEĐU VELIKIH SILA: Američki ambasador izazvao sukob s kineskim i ruskim kolegom
Foto: Printscreen

odmah reagovali

BIH POSTALA POLIGON ZA POTKUSURIVANJE IZMEĐU VELIKIH SILA: Američki ambasador izazvao sukob s kineskim i ruskim kolegom

Bosna i Hercegovina -

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi rekao je da će tokom svog boravka u toj zemlji i svog ambasadorskog mandata raditi na protivmerama Rusiji i Kini, koje, kako tvrdi, prete budućnosti Bosne i Hercegovine. Ovakav stav i ova izjava zasmetali su Kini i Rusiji, pa su njihove ambasade u BiH odmah reagovale.

Kineska ambasada je izrazila nezadovoljstvo „ovako neprimerenom izjavom“, navodeći da Kina smatra BiH ravnopravnom članicom međunarodne zajednice i prijateljskim partnerom za saradnju.

- Kineska strana se dosledno zalaže za razvoj bilateralnih odnosa sa BiH na osnovi međusobnog poštovanja, zajedničke pobede i nemešanja u unutrašnje poslove jedna druge - stoji u saopštenju Ambasade Kine u BiH.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov ocenio je kao pogrešno tumačenje politike njegove zemlje u BiH. On je istakao da ne prihvata činjenicu da upravo Vašington zadržava ekskluzivno pravo da, često grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nametne svoju volju i da manipulativno i agresivno prikazuje Rusiju kao „glavnu pretnju miru“.

Analitičar Anđelko Kozomara kaže da izjava američkog ambasadora predstavlja direktno i neskriveno mešanje u unutrašnje stvari BiH.

- Novina u ponašanju Marfija je da je otvoreno zapretio da će se SAD suprotstaviti Rusiji i Kini - kaže Kozomara i dodaje:

- On je već boravio u BiH i jako dobro je upoznat sa situacijom u zemlji. Nije slučajno izabran za ambasadora.

B. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track