KNEŽEVIĆ UHAPŠEN DOK JE PIO KAFU U KAFIĆU: Dovodi se u vezu sa kriminalnom grupom na čelu sa Bojanom Cvijetićem
Foto: Printscreen/FACE HD TV

akcije "Transporter" i "Storidž"

KNEŽEVIĆ UHAPŠEN DOK JE PIO KAFU U KAFIĆU: Dovodi se u vezu sa kriminalnom grupom na čelu sa Bojanom Cvijetićem

Bosna i Hercegovina -

U nastavku akcija „Transporter“ i „Storidž“ na području Banjaluke i drugih gradova danas je pretreseno više lokacija i uhapšene su tri osobe zbog sumnje da su bili članovi kriminalne grupe na čijem čelu je bio Bojan Cvijetić.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su Jelenko Knežević iz Banjaluke, te Aleksandar Ivković i Mirjana Vujović iz Bileće.

Na meti policije bila je još jedna osoba, a koja je izbegla hapšenje. Radi se o Banjalučaninu koja godinama važi za veoma opasnu osobu.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je policija tokom akcije danas pretresla najmanje tri lokacije. Pretresen je jedan kafić, zatim stan u zgradi preko puta Ugostiteljske škole, kao jedna kuća u banjalučkom naselju Lauš.

– Akcija je počela u jutarnim časovima, a Knežević je uhapšen u jednom kafiću u Banjaluci, koji se nalazi u blizini Vrhovnog suda Republike Srpske – kaže sagovornik Srpskainfo.

On dodaje da je Knežević uhapšen dok je pio kafu u tom lokalu.

– Policija je imala informacije da on skoro svako jutro tu pije kafu, te su u jutarnjim časovima opkolili lokal i uhapsili ga – ističe pomenut izvor.

Prema izjavama očevidaca, akcija je bila veoma brza, a bilo je više od 10 policajaca.

– Prolazio sam tom ulicom i video sam tri ili četiri policijska kombija, a oko kafića je bilo više policajaca sa dugim cevima – istakao je naš sagovornik.

Takođe, i oko pomenute zgrade nalazio se veliki broj policajaca, dok je trajao pretres jednog od stanova.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da se uhapšeni dovede u vezu sa kriminalnom grupi na čijem čelu su bili Cvijetić i Petar Dukić.

– Akcija „Transporter“ izvedena je sredinom novembra prošle godine i tom prilikom uhapšeno je više osoba, a zaplenjeno je oko 300 kilograma marihuane. Akcije je izvedena nakon što su pripadnici MUP Srpske uspeli da dekodiraju aplikaciju „Skaj“ koju su koristili kriminalci i tu došla do veoma čvrstih dokaza protiv njih. Akcija je i dalje nastavljena i upravo zahvaljujući pomenutoj aplikaciji, usledila su i ova zadnja hapšenja – kaže naš sagovornik.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je da su akciju izveli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice.

Dragan Lukač
foto: Youtube prtscr / RTRS

– Priveli smo nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa organizovanim kriminalitetom, a te osobe su uglavnom uvezana kroz mnoge stvari što se tiče i trgovine narkoticima i mogućnosti izvršenja težih krivičnih dela poput ubistava – naveo je Lukač.

Portparol MUP Srpske Mirna Miljanović rekla je da se aktivnosti realizuju pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Bileće.

– U realizaciji akcije, pored pripadnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet, učestvuju i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, žandarmerija, policijskih uprava Banjaluka, Istočno Sarajevo, Mrkonjić Grad i Trebinje – pojasnila je Miljanovićeva.

Cvijetić je ranije bio šef kabineta bivšeg ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića.

– Grupa razbijena akcijom „Transporter“ predstavlja jednu od najvećih kriminalnih organizacija koja se u BiH ikada bavila prodajom droge. Radilo se o veoma dobroj organizovanoj grupi, a koja je imala uticaje u svim strukturama – pojasnio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, tokom istrage i nakon hapšenja inspektori su utvrdili da je ova grupa prokrijumčarila ogromne količine narkotika zbog čega je odmah pokrenuta i finansijska istraga protiv njih.

– Inspektori zaduženi za ovu vrstu poslova detaljno su „češljali“ legalne prihode koje je imao Cvijetić, Dukić i ostali uhapšeni, kao i vrednost njihove imovine. Do sada je utvrđeno da nesrazmer u njihovim prihodima i imovini u iznosu od čak 13 miliona KM – pojasnio je pomenuti izvor.

On je dodao da su u međuvremenu inspektori sastavili spisak imovine koja treba biti oduzeta od ove kriminalne grupe, jer se sumnja da potiče od prodaje narkotika.

– Do sada je utvrđeno da imaju imovinu 13 miliona vredniju od njihovih legalnih prihoda, ali će se istraga i dalje nastaviti i moguće je da ova cifra bude i veća – ističe pomenuti izvor.

On je pojasnio je da su inspektori spisak nekretnina i računa za blokadu već dostavili nadležnim institucijama.

– Na spisku se nalazi računi optuženih u nekoliko banaka, a tu je i veliki broj luksuznih nekretnina. Predloženo je da im se blokiraju i zatim oduzmu stanovi, kuće, vikendice, garaže i zemljišta na području Banjaluke. Osim toga na spisku se našao i deo nekretnina koje se nalaze u Gradiški, ali i u Istočnom Sarajevu – pojasnio je pomenuti izvor.

Odbija da vrati dete

Bojan Cvijetić proteklih dana zadao je muke banjalučkoj policiji kada je odlučio da uzme vlastito dete i ne vrati ga supruzi.

Nakon prijave da dete nije vraćeno majci, policija je privela Cvijetića i saslušala ga u policijskoj stanici, a da li je u međuvremenu dete vraćeno majci nije poznato, jer je Cvijetić odbijao da postupi po njenom zahtevu.

Ova informacija potvrđena je u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

– Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka od strane Policijske uprave Banjaluka dostavljen je izveštaj protiv C.B. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo “oduzimanje deteta” u sticaju sa krivičnim delom “neizvršenje sudske odluke” – naveli su iz banjalučkog tužilaštva.

Dodaju kako je predmet dodeljen postupajućem tužiocu u rad i rešavaće se po redosledu zaprimanja prijava.

Kurir.rs/ Srpskainfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track