OPASNO! MUP RS: DODIKU UGROŽEN ŽIVOT! Mere bezbednosti hitno podignute na najviši nivo
Foto: Youtube prtscr / RTRS

parkirano oklopno vozilo „despot“

OPASNO! MUP RS: DODIKU UGROŽEN ŽIVOT! Mere bezbednosti hitno podignute na najviši nivo

Bosna i Hercegovina -

Član Predsedništva BiH je, nakon što je iz policije dobio informacije, naveo da se nikad nije plašio, niti će se plašiti

Bezbednost srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, ali i članova njegove porodice, ozbiljno je ugrožena od određene grupacije, zbog čega su mere bezbednosti podignute na najviši nivo.

MUP Republike Srpske je, naime, saopštio da su ove informacije dobili od partnerskih službi, te su odmah reagovali.

Pojačano obezbeđenje

- Navedene mere će ostati na snazi sve dok se u potpunosti ne provere sve činjenice u vezi sa ovom informacijom - konstatovali su u MUP.

Zbog ovih sumnji od juče je pred zgradom Vlade RS u Banjaluci parkirano oklopno vozilo „despot“, u kojem su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP RS.

Dodik je poručio da se nikoga ne plaši.

- Negde pred zoru su me obavestili da ima nekih informacija o ugroženoj situaciji, informacije kojima se rukovodi MUP uverljive su i verujem im. Ja nastavljam i dalje sa svojim obavezama. Nikad se nisam plašio, niti ću - kazao je Dodik juče za banjalučku Alternativnu televiziju.

Podsetio je i da su se nedavno pojavili i pozivi na njegovo ubistvo.

- Pre mesec dana smo imali lika koji je nudio milion dolara da ubije Dodika, što se okarakterisalo kao šala, a vidimo kako je to. Scenario je davno napravljen, (nekadašnji visoki predstavnik) Pedi Ešdaun još davno je zamislio kako će ovo da ide. A mi nećemo odustati, ja se ne borim za iluziju, RS nije iluzija i ja ću se uvek boriti - istakao je Dodik.

Stiže u Beograd

Šmit kod Vučića

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kako je najavljeno juče ujutru, dolazi u Beograd na sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Njih dvojica prethodno su se sastala u septembru prošle godine, u vreme kada su političari iz RS bojkotovali rad državnih institucija iz BiH.

0624923918, Kristijan Šmit
foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Politička kriza

Istovremeno, politička kriza u BiH se ne rešava. Visoki predstavnik Kristijan Šmit suspendovao je pre dva dana Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, što je Dodika izbacilo iz takta, te je poručio visokom predstavniku da se vrati kući.

- Imovina Republike Srpske je imovina Republike Srpske i tu ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlašćenja. Najbolji sinovi RS nisu izginuli da bi neizabrani Nemac Kristijan Šmit krčmio ono za šta su dali najvrednije. Pitanje imovine rešeno je u Dejtonskom sporazumu, iako svi tumači Ustava tvrde suprotno. Partnere u FBiH pozivam da se poštuju Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a gospodinu Šmitu preporučujem da kupi kartu za Nemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor - odbrusio je Dodik.

Stručnjak za bezbednost i terorizam Dževad Galijašević ocenio je da je sve što se dešava trenutno u BiH puno ozbiljnije nego što deluje.

- Pojedine zapadne zemlje žele da iskoriste trenutak rata u Ukrajini i da se obračunaju s mekim trbuhom na Balkanu, a to su Srbi. Treba pritom imati u vidu da napad na Dodika nije napad na građanina, već na osobu koja ima najviše ovlasti u BiH - kaže Galijašević.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track