DODIK: Svet je u ozbiljnom NEREDU, nema mnogo razloga da se nadamo dobrom! Rat u Ukrajini će odrediti buduće decenije!
Foto: Youtube prtscr / Press centar UNS

tribina

DODIK: Svet je u ozbiljnom NEREDU, nema mnogo razloga da se nadamo dobrom! Rat u Ukrajini će odrediti buduće decenije!

Bosna i Hercegovina -

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je svet u ozbiljnom neredu i da nemamo razloga da se nadamo nečemu dobrom, jer globalne odluke ne zavise od nas.

Na tribini "Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnost" Dodik je rekao da je rat u Ukrajini događaj koji će predodrediti buduće decenije i kako će svet izgledati, kao posle rušenje kula u Americi.

"To pred nas postavlja izazov kako naći odgovore za kretanje", rekao je Dodik i dodao da treba da se okupi sva srpska pamet i odluči kretanje, a da je ovo trenutak u kojem je moguće da se dogodi greška i da on stalno razmišlja o tome šta radi.

Dodik je istakao da pokušava da se bori za mir, a da je situacija na Zapadnom Balkanu složena.

Svet se dodatno podelio, a hendikepi Zapadnog Balkana su dodatno jasni, jer je okružen zapadnom sferom interesa, ukazao je Dodik. Prema njegovim rečima, BiH je velika nevolja, a za Zapad je "problem postojanja Republike Srpske večiti problem".

Dodik je rekao da iz vizure Zapada BiH treba da bude građanska zemlja, ali da je to nemoguće, pa ni prema Dejtonskom sporazumu.

Ukrajinska kriza koristi se za obračun sa Republikom Srpskom i ponovo se stvara slika o lošim Srbima iz Bosne, kazao je Dodik, dodavši da je "zgodno satanizovati Republiku Srpsku i udariti na njena prava".

Bosna i Hercegovina kroz spoljnopolitički kolaps pokazuje koliko je neodrživa, naveo je Dodik i dodao da Republika Srpska nema sredstava za ratovanje.

Navodeći da BiH po vlašćenoj ceni kupuje gas od Rusa, a da 95 odsto tog gasa koristi Sarajevo, Dodik je ponovio da on neće uvoditi sankcije Rusiji i istakao da je predsednik Rusije Vladimir Putin napragmatičniji i najdobronamerniji tip kojeg je upoznao i da nikada nije dobio nijedan zahtev iz Rusije.

"Rusi su, po meni, izazvani da ovo učine i ovo je bitno kasnilo po pitanju rešavanja Ukrajine. Putin je za mene veliki predsednik, velike nacije, velike države. Kako će se to kretati, videćemo. Republika Srpska se neće pridruživati sankcijama, svesni da će to dovesti neke stvari u pitanje", rekao je Dodik.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je rat u Ukrajini doneo zaoštrene odnose ne smo Zapada prema Zapadnom Balkanu, već su postali zaoštreno odnosi unutar Zapadnog Balkana i pozicije i opozicije u Republici Srpskoj i Srbiji.

Kurir.rs / Fonet, Foto: Youtube prtscr /Press centar UNS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track