OPŠTI IZBORI U BIH 2. OKTOBRA? Zvaničnici: Izbora će biti jer je to obaveza, a Izborni zakon je još na snazi i nije menjan
Foto: Stefan Stojanović/Mondo

bih

OPŠTI IZBORI U BIH 2. OKTOBRA? Zvaničnici: Izbora će biti jer je to obaveza, a Izborni zakon je još na snazi i nije menjan

Bosna i Hercegovina -

Opšti izbori u BiH biće održani 2. oktobra, rekao je predsednik Centralne izborne komisije BiH (SIP) Suad Arnautović, a to telo će 4. maja objaviti odluku o raspisivanju izbora.

Na redovnoj sednici SIP-a održanoj u Sarajevu, Arnautović je rekao da je izvesno da će izbora biti jer je to obveza koja proističe iz Izbornog zakona koji je na snazi, a do sada nije bilo dogovora o njegovim izmenama koje bi se morale potvrditi i u državnom parlamentu.

"SIP će postupati u skladu sa odredbama Izbornog zakona i striktno se pridržavati rokova koji su tamo propisani, a jedan od njih je da najmanje 150 dana pre sprovođenja treba raspisati izbore", pojasnio je Arnautović.

Kako prenosi Hina, Arnautobić je najavio sednicu SIP-a za 4. maj i formalnu objavu odluke o raspisivanju izbora u oktobru.

Potvrdio je da je i dalje problem osigurati sredstva za sprovođenje izbora jer Veće ministara BiH odnosno Ministarstvo finansija do sada nisu pozitivno odgovorili ni na jedan zahtev SIP-a da se to reši.

Najveći deo troškova za sprobođenje izbora obezbeđuje se iz državnog budžeta, ali zbog političkih blokada on za 2022. godinu do danas nije usvojen, pa nema ni formalne pretpostavke da se na taj način odobri potreban iznos.

Iz SIP-a su tražili da se taj problem reši izdvajanjem sredstava iz akumuliranog viška prihoda iz ranijih godina, ali Veće ministara o tome do sada još nije raspravljalo, a Izborna komisija nije dobila nikakvo pojašnjenje.

Arnautović je podsetio da Veće ministara mora da reši taj problem u roku od 15 dana nakon raspisivanja izbora jer je to obaveza koja takođe proističe iz izbornog zakona.

Upozorio je da postoje izričite zakonske odredbe kojima se sankcionišu oni koji onemogućavaju birače da ostvare svoje glasačko pravo.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track