Američka ambasada u BiH osudila uvrede i pretnje Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

pesma harmonikaša na protestu u banjaluci

Američka ambasada u BiH osudila uvrede i pretnje Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu

Bosna i Hercegovina -

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH danas je osudila ;uvrede i pretnje Visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu na mitingu u Banjaluci, navodeći da se one ne mogu ničim opravdati."

Pretnje nasiljem protiv Visokog predstavnika u bilo kom obliku, uključujući pesmu, odvratne su i neopravdane. Ispravna reakcija zrelog i odgovornog političkog vodje, kada se suoči s ovakvim ponašanjem, jeste osuditi ga i preduzeti korake da ga zaustavi, a ne dopustiti", istakli su iz američke ambasade u BiH.

Oni su naglasili da podržavaju slobodu govora i mirnog okupljanja, što je, kako su naveli, ispoštovala većina gradjana koji su se okupili na jučerašnjem protestnom skupu protiv u Banjaluci.

Na jučerašnjem mitingu pod sloganom "Sloboda" grupa harmonikaša pevala je: "O moj Šmite, ne kači se s nama, ubiće te lole među nama".

Harmonikaši su bili ispred srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koji nisu reagovali, već su sa smehom pratili pesmu.

Inicijator skupa formalno je bila Boračka organizacija Republike Srpske (BORS), a povod za skup je odluka Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track