BORUT PAHOR: BiH dati status kandidata za EU pa tražiti da ispune obaveze
Foto: Profimedia

integracije

BORUT PAHOR: BiH dati status kandidata za EU pa tražiti da ispune obaveze

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da bi Bosna i Hercegovina trebalo da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) bez preduslova. Ali, kako dodaje, da se od vlasti u BiH onda traži da ispune obaveze.

On je poručio da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje prvog reda, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Znam kako je teško postići konsenzus o ovome, ali u ovom momentu ovo je najproduktivnija ideja koju ja mogu smisliti", istakao je Pahor na otvaranju investicijske konferencije "Sarajevo Business Forum" u Sarajevu.

Pahor je naveo da je predložio evropskim liderima da BiH dobije kandidatski status, podsećajući da sada ta zemlja treba ispuniti 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, prenosi Kosovo Online.

"Moja ideja je da se BiH da kandidatski status, pa se onda traži od institucija i lidera da ispune te uslove. Već dugo čekamo da BiH ispuni ovih 14 uslova i ne mislimo da će oni tako skoro biti ispunjeni, stoga treba promeniti taktiku, najpre da Brisel podrži kandidatski status, pa da onda BiH krene ispunjavati uslove", rekao je Pahor, prenosi Fena.

BiH je, uz Kosovo, potencijalni kandidat za članstvo u EU. Zvanično su prvi koraci prema punopravnom članstvu napravljeni u julu 2008. s potpisivanjem Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH (SSP).

U decembru 2010. godine BiH je ušla u bezvizni režim s EU. SSP je stupio na snagu u junu 2015., a već iduće godine BiH je podnela zahtev za članstvo u EU.

Tokom 2019. Evropska komisija dala je svoje mišljenje (avis) o zahtevu BiH i krajem te godine dala 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti pre nego dobije status zemlje kandidatkinje.

Pahor je poručio da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje prvog reda, posebno nakon "invazije Rusije na Ukrajinu".

"EU nema alternativu i odgovor za sva pitanja na Balkanu. EU integracija BiH je prilično usporila što je dovelo do neprihvatljivih ideja o promeni granica i nacionalizma", rekao je.

Pahor učestvuje na 11. Sarajevo Business Forumu čija je glavna tema "Nearshoring - perspektiva za region“, a učesnici će diskutovati o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje iz evropskih zemalja u zemlje jugoistočne Evrope.

Na Sarajevo Bussines Forumu biće predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja.

Na Sarajevo Bussines Forumu biće će predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track