DODIK PISAO ORBANU Nećemo se biološki obnoviti uvozom nehršćanske vere
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

pismo mađarskom premijeru

DODIK PISAO ORBANU Nećemo se biološki obnoviti uvozom nehršćanske vere

Bosna i Hercegovina -

Član predsedništva BiH Milorad Dodik pre dva dana poslao je pismo premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

Pismom mu je čestitao izbornu pobedu i rekao da je Orbanova pobeda "velika i za Srbe iz Republike Srpske".

Dodik je u pismu izrazio slaganje sa stavovima mađarskog premijera. Orban je svojevremeno zabranio ulazak migranata sa Bliskog istoka u Mađarsku, a Dodik mu je u pismu poručio da on podržava takav potez te da ga smatra ključnim "za budućnost hršćana", prenosi Klix.ba.

-Slažem se s tobom da Evropa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na hršćanskim vrednostima i načelima... Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nehršćanske vere. Republika Srpska prepoznaje te vrednosti kao svoje i u granicama svojih mogućnosti, napisao je Dodik Orbanu.

Dodik kaže da se BiH nije svrstala na stranu Ukrajine

Dodik je napisao da se divi mađarskom premijeru jer u srcu Evrope pruža otpor zapadnim stavovima.

-Divimo se tvojoj hrabrosti i odlučnosti da Mađarska pruža podršku multilateralnim organizacijama čiji je član samo u onoj meri u kojoj to ne šteti mađarskom narodu i njegovoj budućnosti, napisao je.

Klix piše da je Dodik u pismu netačno naveo da se BiH nije svrstala na stranu Ukrajine. BiH se svrstala među države koje su osudile invaziju i stale na ukrajinsku stranu.

"Zahvaljujući institucijama RS-a, BiH nije uvela sankcije Rusiji niti se svrstala na stranu Ukrajine, ma koliko da saosećamo as patnjama Ukrajinaca. Smatramo da je najmudrije i najhumanije za nas biti neutralan, biti na strani mira, dijaloga, kaže Dodik u pismu.

Dodik je na kraju pisma istakao zadovoljstvo jer je Orban tokom ceremonije proglašenja novog mandata rekao da je srpski narod prijateljski.

Kurir.rs/Klix.ba/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track