GAVRILO PRINCIP JE ARGUMENT ZA ZELENSKOG: Evo kako predsednik Ukrajine vidi početak Prvog svetskog rata!
Foto: Profimedia, AP

obratio se u davosu

GAVRILO PRINCIP JE ARGUMENT ZA ZELENSKOG: Evo kako predsednik Ukrajine vidi početak Prvog svetskog rata!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se svetskim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekavši da je sarajevski atentat potvrda da se milioni žrtava mogu ubiti sa samo nekoliko hitaca.

Predsednik Ukrajine je pomenuo istorijske događaje koji su dramatično promenili svet, Sarajevski atentat 1914. i Minhenski sporazum 1938. koji su prethodili izbijanju dva svetska rata.

„Sjećamo se, na primjer, kako samo nekoliko hitaca može dovesti do milionskih žrtava poput pucnjave u Sarajevu 28. juna 1914. Istorija pamti koliko tuge može učiniti jedna osoba ako vidi da mu se ne pruža dovoljno otpora. bilo je to, na primer, 1938. godine u Minhenu“, rekao je Zelenski.

Zelenski je tada pozvao na dodatne sankcije Rusiji.

"Sada je vreme da damo odgovor. Sve ruske banke moraju biti sankcionisane bez izuzetka, odsečene od svakog pristupa tehnologiji i svih komercijalnih veza", rekao je ukrajinski predsednik.

On je dodao da se mora izvršiti maksimalan pritisak da svaki agresor zna posledice svojih postupaka i pozvao da se sva ruska imovina u inostranstvu zapleni i stavi u poseban fond za pogođene ratom.

„Ako agresori izgube sve, imaće manje motivacije da počnu ratove“, rekao je Zelenski.

Kurir.rs/Klix

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track