ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH: Prvi, nezvanični rezultati u 21h, preliminarni u ponoć
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

bih

ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH: Prvi, nezvanični rezultati u 21h, preliminarni u ponoć

Bosna i Hercegovina -

U Bosni i Hercegovini večeras u 19 časova zatvorena su sva biračka mesta, osim onih na kojima je jutros kasnilo otvaranje

Pravo glasa na opštim izborima imalo je 3.368.666 birača.

Sada sledi brojanje glasova, a prvi nezvanični rezultati trebalo bi da budu poznati već oko 21 sat, dok će Centralna izborna komisija BiH preliminarne rezultate saopšiti na pres konferenciji u ponoć.

Prema podacima Centralne izborne komisije, do 15.00 časova glasalo je 35 odsto birača.

Biraju se tri člana Predsedništva BiH, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednik i dva potpredsednika Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kao i nove skupštine kantona.

Članovi Predsedništva BiH biraju se u dve izborne jedinice - u Federaciji BiH, gde se biraju dva člana, jedan iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda, i Republici Srpskoj, koja bira srpskog člana.

Za članove Predsedništva BiH kandidovano je 10 kandidata, po pet iz oba entiteta.

Za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana kandidovali su se Borjana Krišto (HDZBiH) i Željko Komšić (DF), te Denis Bećirović (SDP), koji je dobio i podršku 10 opozicionih stranaka, Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić iz Koalicije za progres.

Za srpskog člana u trci su Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Nenad Nešić i Borislav Bijelić.

Za predsednika Republike Srpske prijavljen je 31 kandidat. Prema anketama, najviše šansi za pobedu imaju aktuelni srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik i Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Centralna izborna komisija je saopštila da je na praćenju izbornog procesa angažovano više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije.

Kurir.rs/RTRS/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track