Najnovije vesti

MILORAD DODIK: Republika Srpska neće poštovati nametnute Šmitove odluke!
Foto: Printscreen/RTS

Poziv iz federacije

MILORAD DODIK: Republika Srpska neće poštovati nametnute Šmitove odluke!

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik pozvao je danas političare iz Federacije BiH da se ne mešaju u politički život Republike Srpske, naglašavajući da RS neće poštovati nametnute odluke Visokog predstavnika Kristijana Šmita.

"Pozivam političare u Federaciji BiH, koji su s oduševljenjem dočekali Kristijana Šmita, da se ne mešaju u politički život Republike Srpske, iako razumem njihovo razočaranje", naveo je Dodik.

On je dodao da Savet bezbednosti UN-a nikada nije imenovao Šmita kao Visokog predstavnika u BiH, dodavši da Republika Srpska "stoga ne menja svoj stav, koji je zasnovan na poštovanju pravno obavezujućih rezolucija UN-a".

Nakon što je Šmit nametnuo odluke koje se tiču izbornog procesa i formiranja vlasti u Federacije BiH, pojedini političari iz Federacije BiH uputili su poziv da se slično učini i u RS.

Dodik je ocenio da Šmit, "kao osoba bez legitimiteta" ne može donositi legitimne odluke.

"Čak i da je legalnim putem došao u BiH, pravo da nameće zakone nije mu dozvoljeno nijednim aktom. Republika Srpska je davno iznijela stav da neće poštovati nametnuta rešenja visokih predstavnika i taj stav je nepromenjen", zaključio je on.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja