SLUŽBENICA VLADE SRPSKE IDE U ZATVOR: Proneverila 56.000 EVRA iz budžeta RS, osuđena na godinu i devet meseci
Foto: Profimedia

SLUŽBENICA VLADE SRPSKE IDE U ZATVOR: Proneverila 56.000 EVRA iz budžeta RS, osuđena na godinu i devet meseci

Bosna i Hercegovina -

Službenica Ministarstva rada i Boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milana Grujić, osuđena zbog pronevere, danas se javila na izdržavanje zatvorske kazne.

Ona je osuđena u novembru 2022. godine na godinu i deset meseci zatvora u Kazneno-popravnom zavodu Istočno Sarajevo zbog pronevere 110.000 (oko 56.000 evra) maraka iz budžeta RS.

U Osnovnom sudu u Banjaluci potvrdili su za portal CAPITAL da se Grujićka danas mora javiti na izdržavanje kazne prema nalogu sudije.

“Milana Grujić osuđena je pravosnažnom presudom Osnovnog suda Banjaluka 18. 11. 2022. godine na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i 10 deset mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 2.000 KM, radi početka kaznenog dela prevara u službi i obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti. Uputni akt za izdržavanje kazne primio je 30. 1. 2023. godine da bi se na izdržavanje kazne javio dana 10.02.2023. godine u Kazneno-popravni zavod Istočno Sarajevo”, rekli su u sudu.

Grujićki je sud naredio da se u budžetu RS nadoknadi šteta od 109.044,09 KM i to u roku od osam meseci po pravosnažnosti presude, da na ime sudskog paušala plati 150 KM, a na ime troškova nastalih u toku istrage 1.185 KM i to u roku tri meseca po pravosnažnosti presude.

Ona je imala pravo da do prošlog petka podnese zahtev za odlaganje izvršenja krivične sankcije do tri meseca, ali to nije zatražila.

“Osuđena je imala pravo da predsedniku ovog suda podnese molbu za odgađanje izvršenja kazne zatvora u roku od tri dana od dana prijema ulaznog akta, što ista nije učinila”, rekli su u sudu.

Takođe, nije poznato niti hoće li joj biti prekinut radni odnos, jer iako je od otkrivanja kaznenog dela prošlo više od četiri godine, ona je i dalje na bolovanju i uredno dobija platu za radno mesto na kojem je proneverila 110.000 maraka.

Ranije pokrenuti disciplinski postupak protiv Grujićeve je u međuvremenu zastario, nakon, po svemu sudeći, namernog odugovlačenja, zbog čega je van snage postavljena odluka prvostepene komisije o prekidu radnog odnosa.

Ministarstvo u kojem je radila i počinila kazneno delo, ni ovaj put nije odgovorio na pitanja u vezi njezina radnog odnosa, prenose Vijesti Srpske.

(Kurir.rs/Vijesti Srpske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track