ENVER STIGAO NA POLA PUTA DO MEKE: Hodočasnik iz BiH koji pešice ide na hadžiluk ne zna za umor, a sve vreme nosi ZASTAVICU SRBIJE
Foto: Printscreen/facebook

sveto putovanje

ENVER STIGAO NA POLA PUTA DO MEKE: Hodočasnik iz BiH koji pešice ide na hadžiluk ne zna za umor, a sve vreme nosi ZASTAVICU SRBIJE

Bosna i Hercegovina -

Enver Beganović, koji već 113 dana pešači ka Meki, stigao je maltene do turske prestonice Ankare čime je prešao skoro pola puta!

Beganović, koji je rodom iz Bosne i Hercegovine, podsetimo, krenuo je sredinom novembra na putovanje dugo 6.600 kilometara od Austrije do Meke na hadžiluk.

- Dobro se oseća. Raspoložen je. Kaže da je na veče manji saobraćaj i nije nikakav problem da pešači. Tri puta smo razgovarali danas. Tokom razgovora bar desetak puta se čula sirena kamiondžija koji su ga pozdravljali. Rekao mi je da je nešto hrane koju je poneo da ima za puta podelio sa svojim prijateljem! Na jednom mestu gde se malo odmorio izašao je mršav pas iz šume. Legao je u blizini i tužnim očima gledao našeg putnika. Enver mu je dao pola svoga obroka i nastavio svoj put - piše na stranici koja svakodnevno prati Enverov put.

Do sada je prepešačio više od 3.000 kilometara i neumorno kroz Tursku nastavlja ka Iraku.

Pedesetdvogodišnjak dnevno prepešači oko 60 kilometara. Do konačnog cilja proći će kroz 12 država, a njegov plan je da oko 25. juna stigne u Meku i završi svoje hodočašće. Takođe planira da u Meku odnese zastavicu svake zemlje kroz koju će proći.

Do sada je prošao Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, potom je iz Centralne Srbije preko administrativnog prelaza prešao na KiM, a zatim prepešačio Severnu Makedoniju i Grčku.

Hodočasnik rodom iz BiH, podsetimo, stigao je do Skoplja kad mu je stigla tužna vest da mu je iznenada preminula majka Fazila Beganović. Enver je nakratko prekinuo putovanje kako bi prisustvovao sahrani.

- Obaveza svakog islamskog vernika ako je u mogućnosti jeste da ode na hadžilu. Tako je i mene na ovo putovanje motivisala vera. Dnevno prepešačim oko 60 kilometara. U meni je ostalo sportskog duha iz mlađih dana i ne osećam umor - rekao je ranije Enver.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja