"ZA VAS IMA MESTA NA OSTRVIMA, IDITE TAMO"! Dodikova poruka LGBT aktivistima: Tužite me, nije nikakakv problem!
Foto: Printscreen/RTS

Predsednik tera po svome

"ZA VAS IMA MESTA NA OSTRVIMA, IDITE TAMO"! Dodikova poruka LGBT aktivistima: Tužite me, nije nikakakv problem!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovo izjavio da će LGBT aktivistima u Republici Srpskoj biti zabranjen pristup obrazovnim institucijama, navodeći da za njih ima mesta "na ostrvima".

"Imate mesta, ostrva, ovo je naš način života, idite tamo", kazao je Dodik, obraćajući se novinarima u Banjaluci pošto je zajedno sa predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem podelio ključeve pedeset stanova za izbegla i raseljena lica u naselju Ada.

On je ocenio da pripadnici i aktivisti LGBT zajednice "zagađuju javni prostor i da to treba eliminisati", kao i da neće dopustiti da "oni nama nameću svoje vrednosti".

"Ja i dalje ostajem protiv tih ljudi, odnosno protiv onog što propagiraju… Tužite me, nije nikakakv problem", kazao je Dodik, dodavši da je za njega neprihvatljiv i zakon o istopolnim brakovima.

Govoreći o odluci Vlade RS da prekine sve odnose sa američkim i britanskim diplomatama u BiH, on je rekao da RS nije prekinula saradnju sa SAD, već sa njenom ambasadom i ambasadorom u BiH.

Na pitanje novinara kako očekuje nastavak programa finasiranih od USAID-a, Dodik je naveo da Republika Srpska nije prekinula saradnju sa SAD-om, već isključivo sa američkom ambasadom u BiH.

"Ako ne žele zbog toga da finansiraju to je uredu, nikakav problem nemam s tim, a mi ćemo ovaj program nastaviti i rešavati", kazao je on, optuživši američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i osoblje ambasade SAD u BiH da su "protiv srpskog naroda".

Govoreći o Marfijevoj izjavi da je Ustavni sud BiH presudio da je država BiH jedini titular državne imovine, a da parlament BiH treba zakonom da uredi kako će se ta imovina raspodeliti na niže nivoe vlasti, Dodik je rekao da "imovina pripada RS i da će tako ostati".

"Poštujemo Ameriku, ali ne poštujemo takve mešetare. Imovina neće biti na dnevnom redu parlamenta. Imovina pripada nama", kazao je on.

Predsednik RS je još rekao da će u ovom bh. entitetu biti usvojen zakon o kriminalizaciji klevete, koji je nedavno u Narodnoj skupštini usvojen u formi nacrta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track