JAPANSKI BODIBILDER DOŠAO U BiH I PRIMIO ISLAM: Noje ne propušta nijedan namaz, a sada ima 3 velike želje u životu (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

neverica

JAPANSKI BODIBILDER DOŠAO U BiH I PRIMIO ISLAM: Noje ne propušta nijedan namaz, a sada ima 3 velike želje u životu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Noje Mijoši, mladić iz japanskog grada Osake, aprilu prošle godine je došao u Bosnu i Hercegovinu sa namerom da se bavi bodibilldingom, ali je u međuvremenu primio islam i počeo da upoznaje kulturu i tradiciju ove zemlje.

Noje ima 23 godine i bavi se bodibildingom. U islamu su ga privukle vrednosti poput higijene, odgovornosti, reda, discipline... Namaz mu je odmor za dušu, a post mu ne pada teško.

Kroz smeh kaže da je malo naučio i jezik domaćina.

- Rođen sam u Osaki. O Bosni sam znao jako malo. Moj trener bodibildinga živi ovde. Rekao mi je da me može trenirati, ali da moram doći u Bosnu i Hercegovinu. Zato sam došao ovamo. Nisam znao da u ovoj zemlji živi veliki broj muslimana, ali znao sam da je ovde bio rat - ispričao je Noje.

Odmah po dolasku je počeo da se upoznaje s kulturom i tradicijom BiH.

- Upoznao sam mnogo prijatelja muslimana koji žive u Bosni i Hercegovini. Bio sam dirnut islamom. Zbog toga sam ga primio. Ranije sam čuo za islam, ali nisam znao puno o toj veri. Kako sam slušao o tome bio sam impresioniran. Mislim da je islam najbolja religija. Verujem u Boga, ali do sada nisam imao neku religiju u koju sam verovao - izjavio je Noje.

Za islam se odlučio jer smatra da su muslimanske porodice najsrećnije. Ovo mišljenje je stvorio nakon što je upoznao porodice koje praktikuju neke druge religije.

- Ne znam da li to mogu reći na ovaj način, ali smatram da je islam veoma pametna religija. Muslimani su ljubazni - rekao je Noje.

PODRŠKA PORODICE

Ramazan je deveti mesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca. Mladom Japancu je ovo drugi ramazan u Sarajevu, vreme ibadeta provodi u sarajevskim džamijama, a na teraviju (namaz tokom ramazana) dolazi i u Begovu džamiju.

- Moj trener je musliman. Znao sam za post. Nije teško - ispričao je Noje.

Njegova porodica i prijatelji su ga podržali u njegovoj odluci da primi islam.

- Nazvao sam mamu i rekao joj. Ona je samo kratko kazala: "O, ok, dobro je, srećno". Tako su reagovali i moja sestra i brat. Niko nije protiv islama. Prijatelji su tražili da im pričam o islamu. Ne možeš jesti svinjetinu i piti alkohol. Ja sam bodibilder već šest-sedam godina. Nisam ni ranije jeo svinjetinu niti pio alkohol jer nisu dobri za telo. Zbog toga je za mene ovo lagano - pojasnio je Noje.

Kaže da mu se u Bosni i Hercegovini najviše dopadaju ljudi i njihovo gostoprimstvo i srdačnost, međutim, najviše mu nedostaje japanska hrana.

- Volim Bosnu, ali mi stvarno nedostaje japanska hrana. Nekada želim da odem u Japan po hranu. Jako je teško pitanje šta volim od bosanske hrane. Mnogo je masnoće i šećera. Jedem samo piletinu i pirinač - kazao je kroz smeh Noje.

Životni ciljevi su mu da formira porodicu odnosno da ostvari uspeh u sportu i pokrene privatni biznis.

Majka mu je dala ime po proroku Noji jer joj je želja bila da njen sin putuje svetom. Majčina se želja ostvarila...

(Kurir.rs/Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track