MISTERIOZNA ŠLJIVA RASTE KOD DŽAMIJE: Niko ne zna koliko je stara, voćari u čudu, a Esad znao da ubere i 350 kg voća (VIDEO)
Foto: Facebook/Žepa

neverica

MISTERIOZNA ŠLJIVA RASTE KOD DŽAMIJE: Niko ne zna koliko je stara, voćari u čudu, a Esad znao da ubere i 350 kg voća (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U polju, poviše džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive.

Koja je vrsta, niko ne zna, tvrdi vlasnik Esed Omanović, na čijem imanju rađa već decenijama. Stablo je debelo 73 centimetra i prilično visoko u poređenju sa drugim šljivama.

Domaćin, koji je zagazio u devetu deceniju, kaže da od kad zna za sebe zna i za šljivu i "da je uvek ovolika bila".

Čačanska rana, šumadinka, rutgešteter, požegača...

Ali vlasnik kaže: "Nije nijedna."

Dolazili su baštovani i voćari i znatiželjno zagledali u stablo i listove, ali odgovor još niko nije dao.

- Niko ne zna ni ko je nju posadio. Ja sam je upamtio ovaku kakva je. Malo je sitnija od požegače i ranije prispe - kaže Omanović.

Dodaje kako ni njegov otac nije znao kako je tu ponikla.

Priča da je nekada dobro rađala, ali poslednjih godina slabo kao i sve druge vrste. Njegov voćnjak je na drugoj lokaciji, a na ovom imanju, koje je nedaleko od njegove kuće, nalazi se tek nekoliko stabala.

- Pre sam znao da skinem 350 kilograma šljive s ovog stabla - priseća se starina.

Dodaje da u ovom kraju poslednjih godina samo jabuke dobro rađaju, pa od njih uglavnom pravi pekmez, a nekad zna upeći i od šljive.

Plod nepoznate šljive je sitan i ukusan, više sladak nego kiseo, a Esed kaže da ga nikada ne prodaje nego pusti narod da pobere.

- Narod bere, ko nema dođe sa strane, ja im dam neka beru i nose - priča ovaj domaćin.

REGIONALNA POLEMIKA

Velika polemika se povela i na Fejsbuk stranici Žepa gde je objavljen video Eseda i njegove šljive, a jedan od predloga je i da joj da novo ime - žepka.

Ispod videa, koji je snimio prijatelj vremešnog Žepljaka, nanizalo se stotine komentara. Mnogi nagađaju da je reč i o nekoj od starih sorti pa tako pojedini kažu da je turgulja, debelica, prckulja ili trnovača, piskuša, italijanka...

- Garantovano je piskor, gledajući po kori, plod je sladak, ukusan i baca dobru rakiju. Piskor se ne kalemi, ali ima da se nađe sadnica - navodi korisnik iz Valjeva.

- Ovo treba čuvati kao oči u glavi. Vi niste svesni koliko je to bogastvo. Kalemite. Ne dozvolite da izumre - napisao je jedan Zadranin.

(Kurir.rs/Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track