PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MILORADA DODIKA! Tužilaštvo: Ne izvršava odluke Kristijana Šmita
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MILORADA DODIKA! Tužilaštvo: Ne izvršava odluke Kristijana Šmita

Bosna i Hercegovina -

Razlog za podizanje optužnice je, kako se navodi, neizvršavanje odluka Kristijana Šmita kog Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića, potvrđeno je za portal kliks.ba.

Razlog za podizanja optužnice je, kako se navodi, neizvršavanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita po novom članu Krivičnog zakona BiH - 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik. Dok se Dodik tereti za nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, protiv Lukića je podignuta optužnica zbog objave ukaza u Službenom glasniku Republike Srpske.

"Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika (1959) i Miloša Lukića (1987)", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Dodik je ranije potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u "Službenom glasniku RS", kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Dodik i Lukić su, ranije, zbog navodnog napada na ustavni poredak BiH saslušani u SIPA-i.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Milorad Dodik
foto: Printscreen/RTS

Žunić: Optužnica protiv Dodika i Lukića govori koliko je BiH zemlja apsurda

Optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloša Lukića, samo govori koliko je BiH zemlja apsurda, kolonija i protektorat, rekao je za RTRS Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

"Visoki predstavnik koji ne postoji u BiH, on je građanin Nemačke, koji je doneo neke izmene zakona, a onda je i neko tužilaštvo donelo neku optužnicu. Aneks 10 je jasan, visoki predstavnik ne postoji u BiH, nije izabran i nema legitimitet, a ni legalitet. Njegove odluke ne treba izvršavati", poručio je Žunić.

Istakao je da tužilaštvo može da podigne optužnicu, ali je jasan stav NSRS.

"Još je jasnije i slovo Ustava BiH da visoki predstavnik ne postoji u BiH. A tako se ni njegove odluke ne trebaju izvršavati", ponovio je Žunić.

Nešić: Optužnica protiv svih koji vole i brane Srpsku

Predsednik DNS Nenad Nešić ocenio je da je podizanje optužnica protiv Dodika i Lukića prilika da pravosuđe BiH pokaže da je ovo politički montiran proces.

"Kristijan Šmit nema legalitet i legitimitet. Optužnica protiv Dodika i Lukića nije optužnica samo protiv njih dvojice, nego protiv svih nas koji volimo i branimo Republiku Srpsku, nas koji poštujemo Ustav BiH", istakao je Nešić.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja