"NE MOŽE SE U EU KAO ROB ILI KOLONIJA..." Dodik izneo mišljenje o otpočinjanju pregovora za članstvo BiH, pa se dotakao i ŠMITA
Foto: Nemanja Nikolić

"NE MOŽE SE U EU KAO ROB ILI KOLONIJA..." Dodik izneo mišljenje o otpočinjanju pregovora za članstvo BiH, pa se dotakao i ŠMITA

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da iskreno očekuje i veruje da će Еvropski savet doneti odluku o otpočinjanju pregovora o članstvu sa BiH.

"Pregovarački proces znači usklađivanje zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom ЕU. Ali, to otvara ključno pitanje za našu budućnost - ko je zakonodavac u ovoj zemlji?“, upitao je predsednik Srpske u objavi na društvenoj mreži "Iks“.

Dodik je naveo da su za Republiku Srpsku to legitimni, demokratski izabrani predstavnici naroda i nije stranac koji se lažno predstavlja.

"Da li će ЕU pregovarati sa demokratskim institucijama ili nelegitimnim uzurpatorom? Vidim da se u jednom delu bošnjačke elite politika vodi tako što beže svaki put kada nije kako oni hoće“, dodao je Dodik.

Dodik je upitao i da li će tako razgovarati i sa ЕU?!

"Juče su predstavnici Bošnjaka pobegli iz parlamenta s jasnim ciljem da se ne raspravlja o Izbornom zakonu, jer čekaju nametanje od strane Šmita, i to je jedina istina. Po stoti put vam kažem, Republika Srpska na nametanje pristati neće“, poručio je Dodik.

Za Republiku Srpsku, dodao je Dodik, jedine skute u koje želimo biti odeveni su one satkane od demokratskih institucija, Ustava i Dejtonskog sporazuma.

"Za nas je sakrivanje pod suknju Kristijana Šmita apsolutno neprihvatljivo. Ne može se u ЕU kao rob i kao kolonija, jer ona je zajednica slobodnih ljudi i suverenih država“, naglasio je Dodik.

Pambukovica, Milorad Dodik
foto: Petar Aleksić

Dodik je dodao da bošnjačkom narodu ne želi da odluke donose drugi umesto njih zato što se njihovi političari plaše da preuzmu odgovornost.

"Nema nama sreće u diktatu bilo kog stranca koji ne deli ni našu sreću ni našu muku - niti može, niti zna kako. Zašto mi da budemo jedina zemlja u Еvropi, verovatno i u svetu, od koje se traži da budemo podanici jednom strancu. Godinu dana pokušavamo da se dogovorimo o izmenama koje bi unapredile izborni proces i omogućile legitimno predstavljanje sva tri naroda, ali bošnjački političari beže od toga jer im to nije interes", naveo je Dodik.

Predsednik Srpske je dodao da je pošteno da već jednom kažu: hoćete li da gradite državu sa nama, po meri svih nas, ili ćete da je rasturate po meri stranaca?

"I dosta više tih otrcanih fraza da smo Republika Srpska i ja ovo ili ono. Mi smo ti koji ovaj nasukani brod vučemo ka mirnoj luci. Da nema nas, vi biste se međusobno satrali. Možete li jednom prihvatiti da BiH može postojati samo ako pripada svima podjednako i nikome više od drugih. Ona ne postoji kada želite prava drugih da date sebi, a tek ne postoji kad prava svog naroda nosite pod nečiju suknju", zaključio je predsjednik Srpske Milorad Dodik u objavi na društvenoj mreži Iks.

(Kurir.rs/ atvbl/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track