DODIK O PRITISCIMA OD STRANE VISOKOG PREDSTAVNIKA: RS je rekla jasno 'ne' nametanjima i taj stav nećemo promeniti
Foto: Printscreen/PINK

DODIK O PRITISCIMA OD STRANE VISOKOG PREDSTAVNIKA: RS je rekla jasno 'ne' nametanjima i taj stav nećemo promeniti

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se RS protivi nametanjima visokog predstavnika u BiH i da taj stav neće promeniti, bez koliko god se to nekome ne sviđalo.

"Srpska je rekla jasno NE nametanjima i taj stav nećemo promeniti koliko god se to nekome ne sviđalo“, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da vlast RS nastavljaju sa aktivnostima koje će, kako je naveo, zaštititi Republiku Srpsku, ocenivši da Bošnjaci imaju još jednu priliku da pokažu da li su konstruktivni ili će "nastaviti s prevarama".

"Demokratski izabrani predstavnici konstitutivnih naroda u zajedničkim institucijama BiH dužni su da vrate ustavnu zakonodavnu ulogu Parlamentarnoj skupštini u skladu s Ustavom", istakao je Dodik.

Dodao je da stranci "moraju da se povuku", naglašavajući da sve strane u BiH to mogu da urade jednoglasno, "pokazujući odlučnost da se obračunaju sa štetnim intervencijama koje su narušile odnose u BiH i srušile evropski put".

"Srpska živi evropske vrednosti, iako često iz te Evrope dolaze poruke koje su suprotne onome za šta se načelno zalažu. Potrebno je više ozbiljnosti i odgovornosti od same EU da pokaže na delima da poštuje ono za šta se zalaže", naveo je Dodik.

Dalje je rekao da se RS suočava sa „ozbiljnim problemom širenja dezinformacija putem medija koje finansira američki ambasador Majkl Marfi", koje, kako je ocenio, imaju za cilj stvaranje nereda u RS.

"Naše odluke su donesene na demokratski način i niko, pa ni Evropska unija, koja sama ima slične zakone, ne može govoriti o tome. Tragično je pročitati saopštenje o tome kako su problem zakoni koje su donijele institucije, dok se prećutno pristalo na nasilje lažnog Šmita", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Narodna skupština RS je jedino mesto gde se mogu doneti najvažnije odluke za Republiku Srpsku, ističući da je to jedina poruka vlasti RS pojedinim zvaničnicima iz Evrope i parlamentarcima "koji snažno lobiraju za povratak u kolonijalizam".

Dodik je pozvao partnere iz vlasti na državnom nivou, HDZ BiH i probosansku koaliciju "Trojka", da se u parlamentu BiH ponište sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit, upozorivši da će, u suprotnom, RS doneti svoj izborni zakon.

"Trojka" i HDZ BiH su odbili njegovu ponudu.

Iz EU su stigle i ozbiljne primedbe na nameru vlasti RS da usvoji tzv. zakon o stranim agentima, kao i usvojeni zakon kojim je kleveta ponovo uvedena kao krivično delo.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track