VELIKA AKCIJA POLICIJE RS! Palo hapšenje zbog izvršavanja ozbiljnih krivičnih dela: Oduzeti telefoni, pronađeni i droga i oružje
Foto: Printscreen/RTRS

VELIKA AKCIJA POLICIJE RS! Palo hapšenje zbog izvršavanja ozbiljnih krivičnih dela: Oduzeti telefoni, pronađeni i droga i oružje

Bosna i Hercegovina -

Sedam osoba uhapšeno je u akciji "SISTЕM 2024“ zbog sumnje da su izvršili krivična dela "Iskorišćavanje dece za po*nografiju“ i "Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U akciji su uhapšeni V.I. iz Banjaluke, S.Đ. i D.M. iz Laktaša, P.A. iz Kotor Varoši, D.D. iz Oštre Luke, N.D. iz Prijedora i G.D. iz Srpca, a istragom je obuhvaćeno i jedno maloletno lice koje nije uhapšeno i prema njemu će se postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa decom i maloletnicima u krivičnom postupku.

U okviru akcije izvršeni su i pretresi pa je pronađeno i oduzeto sledeće: jedan računar, jedan tablet, 17 mobilnih telefona, pet memorijskih kartica, 21 SIM kartica, 70 optičkih medija za čuvanje digitalnih podataka (CD) i ostali uređaji za čuvanje digitalnih podataka, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog dela, kao i predmeti koji ukazuju na izvršenja drugog krivičnog dela (vatreno oružje čije držanje građanima uopšte nije dozvoljeno a radi se o ručno prepravljenom oružju), kao i određena količina zelene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu.

"Krivična dela su izvršena na taj način što su osumnjičeni u prethodnom vremenskom periodu koristeći društvene mreže i aplikacije za komunikaciju, kao što je Telegram, pristupali grupama u kojima se delio sadržaj dečije po*nografije, te su svesno tražili linkove kako bi pristupali novim grupama u kojima se deli dječija po*nografija znajući da će grupe u kojima su trenutno članovi biti obrisane. Takođe, pojedina lica se sumnjiče se da su na udaljenim infrastrukturama kreirali skladišni prostor za čuvanje digitalnih podataka koje su nalazile pod njihovom kontrolom, nakon čega su na pomenute skladišne prostore u više navrata skladištili sadržaje dečije po*nografije“, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Nakon završene kriminalističke obrade protiv ovih lica će nadležnim tužilaštvima, biti podnesen izveštaj o izvršenom krivičnom delu.

(Kurir.rs/Atvbl/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:05

Veliko hapšenje pedofila u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track