VANREDNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O SITUACIJI U BiH Ruski predstavnik o Šmitu: Uspeo je da podeli državu
Foto: Printscreen/Youtube

VANREDNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O SITUACIJI U BiH Ruski predstavnik o Šmitu: Uspeo je da podeli državu

Bosna i Hercegovina -

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku održana je vanredna sednica na kojoj je razmatrana situacija u Bosni i Hercegovini.

Sednica je sazvana sa zahtev Rusije.

O stanju u BiH putem video veze govorila je član Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda Željka Cvijanović, koja je rekla da "Republika Srpska ne krši Dejtonski sporazum", te da je "glavni problem strani intervencionizam".

Željka Cvijanović
foto: Printscreen/Youtube

Obratio se i predstavnik Srbije Marko Đurić, koji je, između ostalog, rekao da sve žrtve zaslužuju istu pravdu i ravnopravno postupanje.

Marko Đurić
foto: Printscreen/Youtube

Ambasador Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja tokom obraćanja doveo je u pitanje akcije koje u toj zemlji sprovodi Kristijan Šmit.

"BiH je danas izgubila status suverene i nezavisne države i teško je shvatiti da u 21. veku u srcu Evrope konačnu reč o svim događanjima u državi ima građanin Nemačke koji se predstavlja kao visoki predstavnik. On funkcioniše de fakto ispred male grupe stranih država i predstavlja njihove interese te koristi Bonska ovlašćenja nezakonito. On se ponaša kao monarh i zapadnjački pioniri demokratije zapravo odobravaju ovakvo ponašanje. Poslednjih godina je uspeo da podeli državu do ranije neviđenog nivoa. Dakle to treba da se napomene i da su SAD i Velika Britanija tvrde da samoimenovani visoki predstavnik ne može da se obraća u UN", rekao je Nebenzja.

Predstavnika Kine pri misiji Ujedinjenih nacija izjavio je da bi predlagači rezolucije o Srebrenici trebalo da se konsultuju sa svim entitetima u Bosni i Hercegovini.

On je rekao da usvajanje rezolucije bez saglasnosti sva tri entiteta nije u skladu sa promovisanjem mira u Bosni i Hercegovini.

"Spremni smo da konstruktivno učestvujemo u diskusijama i dođemo do rešenja. Poštujemo suverenite i teritorijalni integritet BiH", rekao je on.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sednicu kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o Rezoluciji o Srebrenici.

Cvijanovićeva je u pismu koje je ranije poslala članicama SBUN upozorila na grubo kršenje dejtonskog Ustava i istakla da u BiH umesto zakona vlada autoritet sile i povlađivanje samo jednom od tri naroda, što vodi ka daljim podelama i neposredno ugrožava postojanje BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije danas da će Cvijanović u obraćanju izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track