CRNOGORSKA POLICIJA: Moguće da će nas napasti Demokratski front
Foto: Rojters/Stevo Vasiljević, Nov 2014

Upozorenje

CRNOGORSKA POLICIJA: Moguće da će nas napasti Demokratski front

Crna Gora -
Opozicija tvrdi da policija samo vodi specijalni rat protiv njih

PODGORICA - Navodi o eventulanim nemirima na opozicionom skupu zakazanom za nedelju ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici zasenili su proklamovane političke ciljeve protesta opozicionog Demokratskog fronta (DF).

Policija je odobrila protest DF-a, ali i saopštila da raspolaže operativnim saznanjima da može doći do napada na policijske službenike i poručila da će tako nešto sprečiti i sankcionisati.

Suprotne tvrdnje čuju se iz redova organizatora koji navodi da je "širenje panike deo specijalnog rata protiv DF-a", kao i da u u Frontu imaju saznanja da "u bezbjednosnim službama razmišljaju o izazivanju incidenata na protestima i da će pokušati da okrive organizatore za njih".

Poslanik DF-a Slaven Radunović, koji je medijima to rekao, izrazio je nadu da "takva razmišljanja neće prevagnuti". On je ponovio da je DF preduzeo sve da protest protekne u miru. DF protestima želi da izazove smenu vlasti i formiranje tehničke vlade koja bi pripremila "prve, fer i slobodne" izbore u Crnoj Gori.

Reakcija ostalih opozicionih partija je uzdržana i većina njih se neće u nedelju priključiti protestima Fronta. Simboličnu podršku daće rukovodstvo Socijalističke narodne partije (SNP) na celu sa Srđanom Milićem, ali ta partija nije vodila kampanju u cilju animiranja svojih pristalica da se priključe protestu kao što je to prethodnih mjeseci činio Front.

U vladi i vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da su protesti "antidržavni" i da su deo anti-NATO kampanje uoči očekivane pozivnice za članstvo u Severnoatlanskom savezu krajem godine. DF je nekada bio najača opoziciona grupacija u zemlji sa 24 odsti podrške i 20 mjesta u parlamentu osvojenih na izborima 2012. godine.

Taj savez je poslednjih meseci pretrpeo rascep, jer je iz njega otišao nekadašnji lider Miodrag Lekić i grupa funkcionera DF-a, pa se i podrška birača prepolovila i po poslednjim istraživanjima iznosi oko 10 odsto. (Kraj) oln/ssm d for domain of odgovor@beta.co.rs) smtp.mailfrom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track