DIKTATORA BRANE OPASNIM SUZAVCEM: Crnogorska policija nije birala sredstva u napadu na građane!
Foto: Reuters, Twitter

Protesti u Podgorici

DIKTATORA BRANE OPASNIM SUZAVCEM: Crnogorska policija nije birala sredstva u napadu na građane!

Crna Gora -
Policija je više puta ispaljivala suzavac na građane koji su se okupili u velikom broju na protestu održanom u subotu, a Građanska alijansa je objavila da je reč o suzavcu koji se koristi na razdaljini od najmanje 100 metara, što nije bio slučaj

PODGORICA - Tokom protesta u Podgorici u noći između subote i nedelje policija je više puta bacala suzavac na okupljeni narod.

"Građanska alijansa" je na svom Tviter nalogu objavila fotografiju bočice sa suzavcem, koji je korišćen to veče, ali se ta vrsta upotrebljava isključivo na razdaljini od najmanje 100 metara.

"U pitanju je suzavac "DK-38S CS", zapaljiva vrsta suzavca kojom se puni 38-milimetarska puška za razbijanje demonstracija ili "Anti-Riot gun". Ispaljuje se pod visokim uglom od oko 40 stepeni prema demonstrantima koji su udaljeni najmanje 100 metara. Projektil koji se ispušta gori u vazduhu a emituje CS gas na zemlji. Čaura je napravljena od aluminijuma, a projektil je napravljen od aluminijumske smeše, što je efikasno za smirivanje demonstranata koji su udaljeni", napisali su u objašnjenju.

Građanska alijansa je postavila niz pitanja o tome da li je suzavac korišćen u skladu sa uputstvima, da li je ispaljivan sa malih udaljenosti, direktno u masu, kao i da li je upotrebljena prekomerna količina.

Internetom kruži više snimaka koji prikazuju brutalnost crnogorske policije i prekoračenje ovlašćenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track