NOVA MILOVA PROVOKACIJA: Pussy Riot planiraju da otvore feministički muzej u Crnoj Gori
Foto: Fonet

Čudo neviđeno

NOVA MILOVA PROVOKACIJA: Pussy Riot planiraju da otvore feministički muzej u Crnoj Gori

Crna Gora -
Muzej, pod nazivom New Balkan Women’s Museum, treba da bude muzej posvećen ženama, muzej koji su stvorile žene za žene, u njemu će biti postavljeni radovi žena-umetnica, a njegovi kustosi i administratori biće takođe samo žene.

Članica grupe Pussy Riot Marija Aljohina rekla je da planira da otvori ženski muzej u Crnoj Gori. U intervjuu za Artnet News ona je rekla da je radila na ovom projektu zajedno sa galeristom Maratom Geljmanom i drugim aktivistima grupe Pussy Riot.

Muzej, pod nazivom New Balkan Women’s Museum, treba da bude „muzej posvećen ženama, muzej koji su stvorile žene za žene“, u njemu će biti postavljeni radovi žena-umetnica, a njegovi kustosi i administratori biće takođe samo žene.

Datum otvaranja muzeja za sada nije poznat, a Aljohina će se, konsultovati sa drugim feministkinjama podovom toga, kako on treba da izgleda.

Po mišljenju Aljohine, muzej je, takođe, važan za dalje širenje ideja grupe Pussy Riot, koja je od pojedinačne grupe aktivistkinja prerasla u veliki pokret.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

„Na putovanjima, u drugim zemljama, srećemo ljude koji takođe predstavljaju Pussy Riot”, rekla je ona. „Mislim da je to ono najbolje. Nije potrebno nikakvo članstvo, možeš jednostavno da staviš balaklavu (fantomku) i počneš da protestuješ“, smatra Aljohina.

Pusi Rajot je femenistička grupa iz Moskve koja je poznata po provokativnim i politički motivisanim performansima na javnim mestima. Teme kojima se njihovi tekstovi bave su feminizam, LGBT prava, otpor politici ruskog predsednika Vladimira Putina i Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

U februaru 2012. izvele su su performans u Hramu Hrista Spasitelja — «pank-molitvu» «Bogorodice, oteraj Putina». Dve učesnice akcije su bile uhapšene i otpužene. Suđenje i izricanje kazne naišli su na veliki broj kritika sa Zapada.

Mnogo ranije jedna članica Pusi-Rajota (Nadežda Tolokonikova) je sa istomišljenicima iz grupe „Vojna“ u sali Timirjazevskog muzeja Moskovskog državnog univerziteta upriličila javni grupni seks (orgija je bila zamišljena kao politički performans povodom izbora Medvedeva za predsednika Rusije) iako je bila u devetom mesecu trudnoće.

(news.front)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track